Oras investoi Raumalla yli 30 miljoonaa – uusi tuotantolinja vankistaa kilpailukykyä

Vahvan tulosvuoden jälkeen uudis- ja korjausrakentamisen laantuminen latistaa näkymiä.

Uutta väriä markkinakilpailuun Rauman tehtaalta. Toimitusjohtaja Kari Lehtinen kertoo uusien pintakuvioitujen ja värillisten hanojen valikoiman kasvavan, kun uusi tuotantolinja saadaan käyttöön vuoden 2023 aikana. Kuvassa messuilla esiteltyjä prototyyppejä.

Rauma

Hana- ja vesikalustevalmistaja Oras Group (Oras Oy) vastaa alansa markkinakisaan uusilla tuotteilla. Yhtiö on 2021 käynnistyneellä kehitys- ja investointiohjelmallaan uudistanut Rauman ja Puolassa Olesnon tehtaitaan noin 50 miljoonan euron investoinneilla.

Toimitusjohtaja Kari Lehtinen kertoo Rauman tehtaan muovikromaamolinjan valmistuvan tuotannon käynnistysvaiheeseen tulevana kesänä. Rauman tehtaan investoinnit ovat yli 30 miljoonaa euroa vuosina 2021–2023.

Rauman hanatuotannossa Oras keskittyy muovi- ja komposiittiosaamiseen sekä korkean teknologian digitaalisten hanatuotteiden kehitykseen ja valmistukseen. Olesnon tehtaalle on keskitetty messinkivaluosaaminen ja sen kehitys.

Rauman uudella PVD-pinnoituslinjalla messinki- ja komposiittirunkoisiin hanoihin saatavissa erilaisia pintakuviointeja ja värejä. Uusia värihanoja on tulossa valikoimaan jo lähitulevaisuudessa. Uutuustuotteiden värisävyinä ovat ruostumaton teräs ja harjattu pronssi.

Kari Lehtinen lisää, että investoinneilla on tuotevalikoiman monipuolistamisen lisäksi tavoitteena parantaa pitkän tähtäimen kilpailukykyä. Rauman tehtaalla uudella tuotantolinjalla energiankulutus puolittuu verrattuna nykyiseen kromaamolinjaan, Lehtinen mainitsee esimerkkinä. Tämän myötä myös ympäristökuormitus vähenee.

Tulosta ja kilpailukykyä Oras Group sai pidettyä yllä mallikkaasti menneenä vuotena. Yhtiön liikevaihto kasvoi noin 4,5 prosenttia ja oli 243,9 miljoonaa euroa. 29,7 miljoonan euron liikevoitto ylitti vuoden 2021 ennätystason.

Kari Lehtinen toteaa, että vuosi 2022 oli kaksijakoinen. Alkuvuosi oli vielä normaalinoloinen, mutta sota Ukrainassa, energia- ja hintakriisi, inflaation kiihtyminen ja korkotason nousu käänsivät vuoden lopulla näkymät epävarmuuteen.

”Onnistuimme siirtämään materiaali- ja komponenttikustannusten nousun tuotehintoihin viime vuonna. Taustalla oli etenkin Suomessa ja Pohjoismailla parin vuoden suotuisa tilanne uudisrakentamisessa ja korjausrakentamisessa. Nyt näkymät ovat hyvin toisenlaiset. Tilauskantaa on nyt hyvin lyhyeksi aikaa, tuskin viikoiksi tai kuukausiksi”, Lehtinen sanoo.

Yhtiö on joutunut rajoittamaan tuotantoaan markkinakysynnän alennuttua. Rauman tehtaalla on vuoden vaihteen jälkeen henkilöstöä lomautettu keskimäärin kahdeksi viikoksi. Puolassa ja Tshekissä työntekijät ovat tehneet lyhennettyä työviikkoa.

Jutun otsikkoa muutettu ja korjattu tiistaina 22.3. klo 17.15

Fakta

Oras Group vuosi 2022

Liikevaihto 243,9 miljoonaa euroa ja kasvoi 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Vuonna 2021: 233,5 miljoonaa euroa.

Liikevoitto 29,7 miljoona euroa (2021: 29,4 ) ja 12,2 prosenttia (12,6 %) liikevaihdosta

Henkilöstö 1219. Suomi 512 (Rauma). Muut maat 707 (Puola, Saksa, Tshekki ja Ruotsi).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut