Rautatiealan lakko alkoi tänään – Porin rautatieasemalla hiljaista

Junat eivät kulje ennen kuin työriidan osapuolet löytävät sovun.

Porin rautatieasemalla oli maanantaiaamuna hiljaista. Vain monitori kertoi alkaneesta rautatiealan lakosta.

Rautatiealan lakko alkoi tänään heti vuorokauden vaihduttua maanantaiksi eli kello 00.01.

Lakko tarkoittaa käytännössä sitä, että koko Suomen kauko- ja lähijunaliikenne on pysähtynyt. Lakko on voimassa toistaiseksi, sillä sille ei ole ilmoitettu päättymispäivää. Se loppuu vasta sitten, kun työriidan osapuolet pääsevät sopuun.

Lakon alkaminen varmistui eilen alkuillasta valtakunnansovittelijan ilmoitettua, etteivät työriidan osapuolet Rautatiealan Unioni (RAU) ja Palvelualojen työnantajat Palta päässeet viime hetken neuvotteluissa sopuun.

Erimielisyyksien ratkomista on tarkoitus jatkaa alkuviikosta heti, kun se on mahdollista. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara sanoi sunnuntaina illalla, että vielä ei ole sovittu tarkkaa aikaa sovittelulle.

Helsinkiläinen Erja Takala hyppäsi sunnuntai-iltana Kolarissa viimeiseen ennen lakon alkamista etelään lähteneeseen junaan.

Viimeisessä pikajunassa etelään riitti väkeä

Helsinkiläinen Erja Takala hyppäsi sunnuntai-iltana Kolarissa viimeiseen ennen lakon alkamista etelään lähteneeseen junaan. Määränpäänä oli Helsingin Pasila, jossa Takala kertoi jäävänsä kyydistä kolmen koiransa ja autonkuljetusvaunussa matkaavan autonsa kanssa.

Lakon varmistuminen ei muuttanut Takalan matkasuunnitelmia, vaan liput junaan oli hankittu ennalta.

”Nyt vain jännitetään, että ajetaanko juna Helsinkiin asti, vai ajetaanko autolla Oulusta kotiin”, hän kertoi STT:lle sunnuntai-iltana.

VR on luvannut ajaa määränpäähän ne junavuorot, jotka ovat aikataulun mukaisesti lähteneet matkaan ennen puoltayötä. Takala sanoi, että junassa oli kuulutettu, että juna ajetaan lakosta huolimatta normaalisti määränpäähänsä. Pikajunan on tarkoitus olla perillä Helsingissä aamupäivällä.

Junassa oli Takalan mukaan paljon väkeä. Hän kertoi sattuneensa ravintolavaunussa samaan pöytään opiskelijan kanssa, jolla ei ollut etukäteen ostettua lippua eikä siten myöskään istumapaikkaa junassa. Takala kiitteli sitä, että hänellä oli liput hankittuna ennalta.

– Kolmen koiran kanssa en olisi mitenkään päässyt matkaamaan ilman etukäteen ostettua lippua.

Ruuhkat mahdollisia tieliikenteessä

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic varoittelee, että etenkin työmatkaliikenteeseen kannattaa varata normaalia enemmän aikaa, sillä maanteillä saattaa junalakon takia olla normaalia enemmän liikennettä.

”Autoilijoiden on syytä varautua etenkin työmatkaliikenteessä siihen, että matka saattaa kestää hiukan pidempään, ja ajoittaista jonoutumista esiintyy paikoitellen. Autolla liikkujien kannattaa suosia mahdollisuuksien mukaan myös kimppakyytejä sekä muutoinkin välttää nyt turhaa autoilua ruuhkaisimpaan aikaan”, tieliikennekeskuksen liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki sanoo tiedotteessa.

Muun muassa Helsingin seudun liikenne (HSL) ja Tampereen seudun joukkoliikenne eli Nysse ovat ilmoittaneet alueiden bussien ja raitiovaunujen liikennöivän normaalisti lakosta huolimatta. Ne ovat myös kehottaneet varautumaan ruuhkiin sekä suosimaan etätyötä, jos se on omassa työtehtävässä mahdollista.

Matkahuolto kehottaa ostamaan piletin ajoissa

Matkahuollon mukaan lippujen myynti sen kanavissa vilkastui sunnuntaina lakkoilmoituksen jälkeen. Yritys kehotti alkuviikosta matkaan aikovia ostamaan lippunsa ennakkoon Matkahuollon verkkosivuilta, Reitit ja liput -sovelluksesta tai Bussiliput-sovelluksesta.

Matkahuollon mukaan liikennöitsijät pyrkivät lisäämään autoja jo olemassa oleville vuoroille sekä korvaamaan junavuoroja.

VR on kertonut palauttavansa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Lipun muuttaminen toiseen ajankohtaan onnistuu ilman muutosmaksua VR Matkalla -sovelluksessa tai soittamalla asiakaspalveluun.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran.

VR sulkee junavuorot myynnistä pois päivä kerrallaan. Maanantain junavuorot peruttiin sunnuntaina. Lakon jatkuessa junavuoroja poistetaan myynnistä päivä kerrallaan.

Lue lisää: Veturinkuljettajien työriidassa hiertää viikkolepo, ei palkat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut