Toivo kunnostuksesta hiipui – Kaupunginsairaalan entistä pesularakennusta esitetään purettavaksi Porissa

Pesularakennus on ollut useita vuosia tyhjillään, eikä sille ole yrityksistä huolimatta löydetty sopivaa käyttötarkoitusta.

Vanhan sauna-ja pesularakennuksen tiilirakenteita on osin jo luhistunut katonrajasta.

16.3. 11:24

Porin kaupunginsairaalan pihapiirissä Maantiekadulla sijaitsevaa entistä kunnalliskodin sauna- ja pesularakennusta esitetään purettavaksi. 1890-luvulla valmistunut rakennus on erittäin huonokuntoinen, eikä sille ole osoitettavissa enää uutta käyttötarkoitusta. Tekninen lautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan tiistaina 21. maaliskuuta.

Satakunnan Kansa on kirjoittanut rakennuksen huomattavan heikosta kunnosta muun muassa vajaa kaksi vuotta sitten.

Lue lisää: Porin sairaala-alueella on suojeltu rakennus, jonka kuntoa on kauhisteltu ainakin 30 vuotta –  nyt sillä on edes pientä toivoa korjauksista

”Kyseinen rakennus on hävettävän huonossa kunnossa. Ainakin vesikatto pitäisi saada kuntoon, jotta rakenteisiin ei pääsisi enempää vettä aiheuttamaan lisävaurioita”, Porin kaupungin teknisen toimialan tilayksikön päällikkö Mikko Viitala totesi Satakunnan Kansalle jo lokakuussa 2021.

Vanhasta pesularakennuksesta tehtiin vuonna 2021 opinnäytetyö, jossa tutustuttiin rakennuksen sen hetkiseen kuntoon ja luotiin kohteelle kuntoarvio ja alustava korjaussuunnitelma. Rakennuksen heikon kunnon vuoksi opinnäytetyössä esitetyt havainnot perustuivat pintapuoliseen katselmukseen ja rakenteiden kunnon arviointiin. Havaintojen pohjalta työssä arvioitiin, että lähes koko rakennus tulisi purkaa kantaviin rakenteisiin asti ja rakennuksen korjaustoimenpiteet olisivat mittavat.

Pesularakennus on ollut useita vuosia tyhjillään, eikä sille ole yrityksistä huolimatta löydetty sopivaa käyttötarkoitusta. Haasteena on ollut myös rakennuksen heikko muunneltavuus muihin käyttötarpeisiin. Pesulan korjaamista ei nähdä korkeiden kustannusten ja rakennuksen tarpeettomuuden vuoksi kannattavana.

Vanhalla pesularakennuksella on suojelustatus, ja Satakunnan Museo on antanut rakennuksen purkua käsittelevän lausunnon. Mikäli purkuesitys hyväksytään, suojelustatuksen poikkeamisesta neuvotellaan Satakunnan Museon ja ELY-keskuksen kanssa, ja rakennuksen purkulupaa haetaan kaupungin rakennusvalvonnalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut