Legionella-bakteeria havaittiin palvelutalossa Porissa – kukaan ei ole sairastunut

Vesinäytteitä otetaan lisää ensi viikolla.

Kuvituskuva.

10.3. 15:03

Pori

Palvelutalo Jokihelmen vesijohtovedestä tehdyissä alustavissa tutkimuksissa on löytynyt Legionella-bakteeria, kerrotaan Porin kaupungin tiedotteessa. Palvelutalo sijaitsee Porin Karjarannassa.

Sairaustapauksia ei ole ilmennyt, ja torjuntatoimenpiteisiin on ryhdytty heti.

Alustava Legionella-löydös tehtiin palvelutalo Jokihelmen A-talon vesijohtovedestä Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimivan tutkimuskeskus Wanderin HEAL-hankkeen tutkimuksissa. Sen seurauksena Porin terveysvalvonta on ottanut tiloista kuusi viranomaisnäytettä helmikuun lopussa.

Alustavissa tuloksissa neljässä näytteessä on todettu Legionella-bakteeria yli toimenpiderajan. Näytteet otettiin kylmästä vesijohtovedestä vähällä käytöllä olevista vesipisteistä tiloissa, joissa ei hoideta asukkaita. Lopulliset tulokset valmistuvat keskiviikkona.

Ensi viikolla otetaan lisänäytteitä myös laajemmin käytössä olevista vesipisteistä.

Legionella-bakteerin torjumiseksi on aloitettu torjuntatoimenpiteet: lämpimän vesijohtoveden lämpötilaa on nostettu, vettä juoksutetaan ja suihkutilojen suihkupäihin asennetaan vedensuodattimia. Vesijohtojärjestelmän desinfiointia valmistellaan, ja se toteutetaan kaupungin mukaan mahdollisimman pian.

Vesijohtoveden juominen on turvallista, sillä tartuntaa ei voi syntyä mahasuolikanavan kautta. Jos on merkittäviä nielemisvaikeuksia ja riskinä on veden joutuminen hengitysteihin niellessä (eli aspiraatio), suositellaan varmuuden vuoksi pulloveden käyttöä vesijohtoveden sijaan.

Legionelloosi

Tauti löydettiin sotaveteraaneista

Legioonalaistauti eli legionelloosi on kuumetauti, joka aiheuttaa usein keuhkokuumetta.

Se on saanut nimensä vuonna 1976 Pennsylvaniassa pidetyn American Legion -järjestön sotaveteraanien kokouksen mukaan. Siellä 221 veteraania sairastui hotellin ilmastoinnin kautta silloin tuntemattomaan tautiin.

Legionella-bakteeri lisääntyy lämpimän veden järjestelmissä, joista se tarttuu ihmiseen vesipisaroista tai vesiaerolista. Tartunnan voi saada esimerkiksi suihkusta. Myös maaperässä voi olla bakteeria.

Lämpötila on tärkeä legionellan kasvuun vaikuttava tekijä. Legionellat pystyvät lisääntymään vedessä, jonka lämpötila on 20–45 astetta. Sitä kuumemmassa lämpötilassa legionellat alkavat vaurioitua ja suurin osa legionelloista tuhoutuu muutamassa tunnissa 50 asteessa. Tasaisesti 60 asteen lämpöinen vesi ei enää sisällä eläviä legionellabakteereja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut