Rauma
Lihanjalostuskonserni HK Scan suunnittelee merkittäviä muutoksia Rauman tehtaansa tuotantoon kannattavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi. Suunnitelmissa on miljoonaluokan kehittämisinvestointi siipikarjayksikön leikkaamoon ja muutosneuvottelut, yhtiö kertoo tiedotteessa.
Siipikarjaleikkaamon muutosneuvottelut koskevat työntekijöiden henkilöstöryhmää, ja niiden piirissä on yhteensä 225 henkilöä. Suunnitellut toimenpiteet voivat johtaa Rauman yksikössä henkilöstövähennyksiin tai olennaisiin muutoksiin henkilöstön työsopimusten ehdoissa.
Muutosneuvottelut voivat johtaa pohjaesityksen mukaan enintään noin 45 työsopimuksen päättymiseen ja olennaisiin muutoksiin 214 työsopimuksessa.
HK Scanin Suomen liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja Jari Leija kertoo Satakunnan Kansalle, ettei neuvottelujen päätökseen saamiselle ole asetettu tavoiteaikataulua.
”Asiat käydään henkilöstön kanssa ihan rauhassa läpi. Meillä ei ole mitään tulipaloa sen asian kanssa.”
Rauman tehtaalla on Leijan mukaan kaikkiaan hieman alle 500 työntekijää, ja kun mukaan lasketaan toimihenkilöt, tontilla työskentelee kaikkiaan noin 550 henkilöä. Nyt suunnitellut muutokset eivät koske HK Scanin muita tuotantoyksiköitä Suomessa.
Siipikarjaleikkaamon investoinnin kustannusarvio on noin 4,6 miljoonan euroa. Sen tavoitteena on nostaa tehtaan automaatioastetta ja parantaa kannattavuutta ja kilpailukykyä.
”Investointi liittyy broilerin luuttomaksi leikkuuseen, ja se on uusinta teknologiaa maailmalta. Sen myötä toiminta tehostuu ja samalla se luo mahdollisuuksia uudenlaisiin tuotteisiin”, Leija sanoo.
Muutokset tulevat hänen mukaansa voimaan tämän hetken arvion mukaan viimeistään ensi vuoden jälkimmäisellä vuosipuoliskolla.
Siipikarjaleikkaamon uudistaminen on jo toinen miljoonaluokan investointi HK Scanin Rauman tehtaalla, vaikka se on ollut käynnissä vasta vuodesta 2017 saakka.
”Totta kai sen olisi kerrallakin voinut rakentaa kunnolla”, Leija sanoo.
Noin kuusi miljoonaa euroa maksanut teurastamon investointi valmistui alkuvuodesta 2021. Tuolloin uusittiin tuotantolinjaston alkupää, jossa linnut teurastetaan ja suolistetaan.
”Sinne oli ostettu vanhaa ja huonolaatuista teknologiaa. Se vaihdettiin uuteen teknologiaan”, Leija sanoo.
Rauman tehtaan tuotanto ja kannattavuus ovat hänen mukaansa kuitenkin kehittyneet odotusten mukaisesti.
”Tai ei ainakaan yhtään odotusten alle, pikemminkin toisin päin.”
Parin vuoden takainen investointi ylsi tuotantolinjastolla jäähdyttämöön saakka.
”Tämä on oikeastaan jatkokehittämistä seinän toiselle puolelle, jäähdyttämön jälkeiseen osaan.”
Investointi katsottiin Leijan mukaan järkeväksi toteuttaa, koska sen takaisinmaksuaika on suhteellisen lyhyt, ja se kohdistuu tuotteeseen, jonka kulutuksen odotetaan kasvavan pitkällä aikavälillä.
”Se antaa samalla laadukkaamman lopputuotteen ja paljon enemmän vaihtoehtoja lopputuotteen rakentamiseen. Se on investointikohteena erinomainen.”
Investoinnilla ja siihen liittyvillä kehittämistoimilla on Leijan mukaan vaikutusta kustannustehokkuuden ja tuotelaadun lisäksi henkilöstön hyvinvointiin.
”Suunnitelluilla muutoksilla rakennamme entistä vahvempaa pohjaa siipikarjaliiketoimintamme tulevaisuuden kilpailukyvylle sekä yrityksen kannattavuudelle.”
Tuoko nyt suunniteltu investointi tehtaan tuotantolaitteiston vaadittavalle tasolle, vai tarvitaanko siihen vielä uusia satsauksia?
Lyhyellä aikavälillä tarpeita suuriin tuotantoteknologian investointeihin ei Leijan mukaan sen jälkeen ole. Hän kuitenkin muistuttaa, että tekniikka kehittyy koko ajan, joten pitkällä aikavälillä investointikohteita varmasti ilmaantuu.
Tuotantolinjaston loppupäässä leikkaamon jälkeen oleva varastoautomaatio on Raumalla Leijan mukaan viimeistä huutoa.
”Sellaista rakennetaan parhaillaan Forssaankin.”
Nyt suunniteltu kehittämisinvestointi on jatkoa vuonna 2020 aloitetulle siipikarjaliiketoiminnan tuottavuuden ja kannattavuuden parantamisohjelmalle.
Päivitetty 9.3. kello 18.37: Lisätty Jari Leijan kommentit ja päivitetty kauttaaltaan.