Rauma ei salli liiketilan muutosta asunnoksi Vanhassa Raumassa

Uuden asemakaavan linja pysäytti Kauppakadun vanhan pankkitalon poikkeamisluvan.

Wähä-Knuutlan talo on rakennettu tiettävästi 1830- ja 1870-luvulla. Uusrenessanssityylisen julkisivun rakennus sai 1890-luvulla ja se toimi pitkään säästöpankkikonttorina. Rakennusta pidetään yhtenä Vanhan Rauman arvokkaimmista.

8.3. 19:00

Rauma

Uudistettavana ja luonnosvaiheessa olevan Vanhan Rauman asemakaavan peruslinja vaikuttaa jo kiinteistökohtaisissa luparatkaisuissa. Kaupunki on ottamassa kaavoittajana pidättyvän linjan erityisesti pääliikekatujen kiinteistöjen käyttötarkoitusten muutoksissa asuntokäyttöön.

Päätöksen taustalla on kaavauudistuksen tavoite turvata nykyisen rakennuskannan ja erikoiskaupan säilyminen Vanhassa Raumassa. Monipuolinen ja elävä erikoiskauppa on merkittävä osa kaupunginosaa sekä olennainen peruste Unescon maailmanperintö-statukselle, joka myönnettiin Vanhalle Raumalle vuonna 1991.

Kaupunginhallituksen kaavoitusjaosto ei myöntänyt poikkeamislupaa Kauppakatu 21:ssä sijaitsevan Wähä-Knuutlan -kiinteistön yhden huoneisto-osan muuttamiseksi liiketilasta asuntokäyttöön. 1830- ja 1870-luvulla rakennettu uusrenessanssityylinen rakennus on toiminut aikanaan vuosikymmenet säästöpankkikonttorina ja sittemmin osaksi liiketiloina ja yksi osa asuinkäytössä.

Kaavoitusjaoston puheenjohtaja Jari Laihonen (sd.) toteaa hylkäävän päätöksen olleen vaikea, mutta Kauppakadun ja Kuninkaankadun säilyttäminen pääosiltaan liikekäytössä on tärkeää koko kaupunginosan elävyyden turvaamisen näkökulmasta. Jos esimerkiksi Kauppakadulla olisi osassa asuntoja, se saattaisi vähentää ostavan yleisön kulkua edemmäs liikekadulla.

Kauppakadun ja Isopoikkikadun kulmassa sijaitsevalla Wähä-Knuutlan ja Katulan tontilla on lisäksi erillinen pienempi asuinrakennus sekä piharakennus ja ulkorakennus. Ne ovat säilyneet 1900-luvun alun ulkoasussa.

Kiinteistön omistaja haki poikkeamislupaa muuttaa päärakennuksen keskiosassa oleva erillinen huoneisto asunnoksi. Huoneisto erotettiin pankkitiloista vuonna 1983 parturi-kampaamon toimitilaksi. Sen toiminta päättyi vuonna 2014 vesivahingon seurauksena ja sen korjauksen jälkeen tila on ollut tyhjillään.

Omistaja haki ja perusteli poikkeuslupaa omaan asuntokäyttöön, koska tyhjillään oleva huoneisto on omistajalleen taloudellinen rasite.

Museovirasto ja Varsinais-Suomen ely-keskus suhtautuivat lausunnoissaan kielteisesti kiinteistönomistajan hakemaan poikkeuslupaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut