Katso kuvat: ”Kahvi ja munkki oli pakko saada” – Puolustusvoimat näkyi isosti Porin kauppatorilla

Toritapahtuma oli osa Porin prikaatin johtamaa Satakunta 23 -paikallispuolustusharjoitusta, joka on näkynyt Porin ja Rauman alueilla 3.—10. maaliskuuta.

Jääkärit Ilmari Nurmi (vas.) ja Seet Kukkanen ovat olleet samantyylisissä tapahtumissa ennenkin. Miesten mukaan tapahtumassa juttelemaan tulleet ihmiset olivat kiinnostuneita muun muassa siitä, miten esillä olevat sotilasajoneuvot toimivat ja onko niitä Ukrainassa. Jääkärit ovat mukana paikallispuolustusharjoitus Satakunta 23:ssa. Kaupungilla sotilasvarustuksessa ja aseet näkyvissä liikkuessaan sotilaat ovat nähneet ihmisiltä kirjavia reaktioita. ”Osa on pelästynyt”, Seet Kukkanen osaa kertoa. ”On hyvä, että tässä maailmantilanteessa voimme näyttää siviileille kalustoamme ja antaa heille mahdollisuuden tulla juttelemaan”, Ilmari Nurmi sanoo.

8.3. 18:00

Pori

Satakunta 23 -paikallispuolustusharjoituksen toritapahtuma järjestettiin Porin kauppatorilla keskiviikkona kello 10–16.

Toritapahtumassa mukana olivat Lounais-Suomen poliisi, Satakunnan pelastuslaitos, Länsi-Suomen merivartiosto ja maanpuolustuskoulutus.

Maaliskuinen kirpakka pakkaskeli sai monien nenänpäät punertamaan, mutta hymyt olivat silti herkässä.

Kersantti Fanni Laine oli toritapahtumassa neljävuotiaan labradorinnoutaja Remon kanssa. Räjähdekoira Remon varsinainen ohjaaja on Fanni Laineen kollega. ”Tätä ennen olemme käyneet koiramessuilla. Tällainen Puolustusvoimien tapahtuma on hyvä tapa lisätä ihmisten tietosuutta siitä, mitä me teemme. Se poistaa ennakkoluuloja ja oletuksia”, Fanni Laine sanoo.

Neljävuotias labradorinnoutaja Remo on räjähdekoira. Tapahtumassa mukana oli myös kahdeksanvuotias saksanpaimenkoira Iivana. ”Varsinkin lapset tulevat mielellään silittämään koiria. Iivana olisi rapsuteltavampi tapaus. Remolla on menossa enemmän sellaista tekemisen meininkiä”, Remoa ohjannut kersantti Fanni Laine nauraa.

Niina ja Tiitus Orava tulivat kauppatorille varta vasten katsomaan Puolustusvoimien tapahtumaa. ”Se haukkui tosi lujaa”, totesi kolmevuotias Tiitus, kun hän pelästyi hieman räjähdekoira Remon haukuntaa. Äiti Niina Orava kertoo, että ensimmäisenä Tiitus halusi mennä katsomaan poliiseja. ”Tiitus on kiinnostunut armeijajutuista ja hälytysajoneuvoista”, Niina Orava kertoo. Äitinä vallitseva maailmantilanne mietityttää Niina Oravaa. ”Mietin, millaiseen maailmaan lapsia kasvattaa ja kuinka paljon näistä kaikista uhkatekijöistä pitäisi heille puhua.”

79-vuotiaat Heikki ja Anja Korhonen tulivat toritapahtumaan yhdessä. Armeijan kalusto kiinnosti etenkin Heikki Korhosta, joka tuli tapahtumaan myös toisesta syystä: ”Sotkun munkit ovat jääneet itsellenikin vuoden 1963 armeijasta mieleen. Kahvi ja munkki oli pakko saada”, Korhonen naurahtaa. Keskustelu maailmantilanteesta saa parin vakavaksi. ”Tämä maailmantilanne on aika kurja. Siinä mielessä aseistautuneiden sotilaiden näkeminen katukuvassa ei ole tuntunut mukavalta”, Anja Korhonen sanoo. ”Toisaalta nämä omat tuovat sellaista tiettyä turvallisuutta. Näkee, että valmiutta löytyy tarvittaessa. Toivottavasti emme ikinä joudu tositilanteeseen”, Heikki Korhonen lisää.

Ulvilalainen Irene Finne totesi tulleensa Porin kauppatorille hakemaan kalaa. Puolustusvoimien tapahtuma kiinnosti silti. ”Tällainen tapahtuma on hyvä. Se saa ihmiset miettimään omaa selviytymistä kriisitilanteessa. Tänä päivänä poliisit ovat hyvin lähestyttäviä”, Irene Finne sanoo. Hän tuli muiden ohella juttelemaan tapahtumaan osallistuneen vanhemman konstaapelin Janne Suittion kanssa. ”Ihmiset ottavat tällaiset tapahtumat hyvin vastaan. Selkeästi siitä tykätään, että viranomaiset ovat läsnä. Täällä heillä on helpompi lähestyä viranomaisia kuin ihan katukuvassa”, Janne Suittio tuumaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut