Rauman toripaviljongille kritiikkiä lautakunnalta – liian raskas ja hallitseva Vanhaan Raumaan

Evästykseksi harkintaa rakennuksen laajuudesta ja yksityiskohtien sovittamista

Korjatun mittakaavan havainnekuva tekee tilaa vanhalle raatihuoneelle, mutta paviljonkirakennus olisi toriympäristön rakennuksista hallitsevimpia.

7.3. 20:00

Rauma

Vanhan Rauman asemakaavauudistuksen oheisena esitetty idea torin elävöittämisestä uudella paviljonkirakennuksella herättää keskustelua edelleen. Kaupungin kaavoitussuunnittelun luonnostelema paviljonkirakennus saa kritiikkiä ympäristö- ja lupalautakunnalta.

Viitesuunnitelman mukaista puu- ja lasirakenteista, varsin modernilinjaista paviljonkia pidetään Vanhaan Raumaan rakennusmassaltaan liian hallitsevana ja raskaana. Lautakunnan hyväksymässä lausunnossa rakennus arvioidaan yleisilmeeltään laadukkaaksi.

Luonnosvaiheessa olevan Vanhan Rauman suojeluasemakaavan peruslinjauksiin ympäristö- ja lupalautakunnalla ei ole huomautettavaa. Kaavaluonnos lisää merkittävästi suojeltavien rakennusten määrää vuoden 1981 asemakaavaan ja varhaisempiin kaavoihin verrattuna.

Kaavauudistuksen yhtenä yksityiskohtana on nostettu yleisö- ja kauppiaskadosta kärsivän kauppatorin elvyttämistä. Tutkituista vaihtoehdoista on nostettu puntaroitavaksi torin eteläreunaan sijoitettava paviljonkirakennus, joka palvelisi torikauppaa ja erilaisia tapahtumia. Kookkaat lasi-ikkunat olisivat avattavissa eri suuntiin käyttötarpeen mukaan.

Paviljonkirakennuksen tiloihin voisivat sijoittua myös kahvila sekä toria palvelevat tekniset palvelut. Kellarikerros voisi palvella erilaisen varustuksen varastoinnissa.

Rakennus rajaisi takaisin historiallisen raatihuoneentorin. Nykyinen kauppatori oli runsas vuosisata sitten asuintalokorttelina, joka purettiin torilaajennukseksi. Vuonna 2007 torille rakennettiin nykyiset katokset ja Öysti-kahvilakioski mukailemaan vanhaa kaupunkirakennetta.

Ympäristö- ja lupalautakunta hyväksyi rakennustarkastaja Timo Heinilän esityksestä lausunnon, jossa suositellaan vielä lisää harkintaa, selvityksiä ja paviljonkirakennuksen yksityiskohtien tarkentamisesta. Torille luonnosteltu rakennusala on laaja.

”Ennen rakennusalan, rakennusoikeuden, rakennuksen korkeuden ja kattomuodon lukitsemista tulisi laatia tarkempia suunnitelmia mahdollisesta paviljongista, jotta rakennuksen massasta ei tulee liian hallitsevaa ja kaupunkikuvallisesti vaikeasti sovitettavaa ympäristöön nähden”, lautakunta toteaa lausunnossaan.

Paviljonkirakennuksen yhtenä ideana on palauttaa historiallinen raatihuoneentori. Runsaat sata vuotta sitten nykyinen torialue oli asuintalokorttelina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut