Nyt mukana uusia kuvia – maamerkkinä tunnettu Masa-nosturi puretaan Porin satamassa

Parhaillaan puretaan pois nosturin vastapainoja. Tiettävästi nosturin koukku on luvattu muistoksi Porin satamalle.

Masa on tuttu näky Porin satamasta. Se on monille ollut sataman symboli.

3.3. 6:00 | Päivitetty 3.3. 16:05

Pori

Viime vuonna Porin sataman nosturiliiketoiminnan ostanut satamaoperaattori Olmar aikoo purkaa Porin sataman merkittävänä maamerkkinä toimineen suuren Masa-nosturin.

Kiinteä satamanosturi Masa otettiin käyttöön vuonna 1972 ja se oli 200 tonnin nostovoimaltaan Suomen satamien huippu.

”Alaskan satamanosan laituri, jossa nosturi sijaitsee, ei ole enää käytössä. Sen syväys on vain 7,1 metriä. Porin satama ei ole kunnostamassa laituria. Toiminta keskitetään Kallonlahdelle”, kertoo Olmar Finland Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtinen.

”Masa ei ole ollut käytössä vuosiin ja se on teknisesti käyttöikänsä päässä. Kiinteänä nosturina sitä ei myöskään voida liikuttaa sivusuunnassa muualle satamaan.”

Vaikka nosturi on nyt paikassa, jossa ei ole satamatoimintaa, vapauttaisi se Lehtisen mukaan potentiaalia kenttätilaa mahdollisille suurille tuulivoimaloiden osille.

”Nosturin metallille on rahallista arvoa. Itse asiassa puramme kevään aikana kolme eri nosturia. Työt tehdään maalis-huhtikuussa.”

”En näe Masalle historiallista arvoa. Satamaan jää useita nostureita.”

Puomin katkaisussa katoaa osa nosturissa olevasta Porin sataman logosta.

Ostohinnaltaan aikoinaan kohtuullisen Masan hankinta liittyi Kirrinsannan satamaosan kehittämiseen.

Nosturi sai lisänimekseen ’Masa’ edesmenneen kaupunkineuvos ja kaupunginjohtaja Martti J. Ekblomin mukaan. Vuonna 1962 edesmennyt kaupunkineuvos Ekblom oli merkittävä vaikuttaja Porin sataman kehittämisessä.

Masaa vastapainoja nostettiin torstaina pois paikoiltaan. Painot tulevat uusiokäyttöön.

Itse asiassa Masan voima riitti nostamaan jopa 200 tonnia suurempiakin lasteja. Sillä on nostettu muun muassa yli 220 tonninen yksittäinen kolli.

Porilaisten ylpeytenä oli toteamus, että yksistään Masan koukku painoi niin paljon, ettei yksikään Rauman sataman tuolloinen nosturi kyennyt nostamaan edes sitä. Satakunnan Kansan tietojen mukaan koukku olisikin menossa muistoksi Porin satamalle.

Aikoinaan Masan hankinnan taustalla oli Rauma-Repola, jonka tarkoitus oli ryhtyä valmistamaan suuria ydinvoimalaitosten painesäiliöiden päätyosia. Rauma Repola kuitenkin muutti tuotantosuunnitelmiaan ja erikoistui öljynporauslauttoihin.

Masa oli kuitenkin hyödyllinen telakan tarvitsemissa raskasnostoissa.

Masan puomia katkaistaan.

Osa Porin sataman historiaa on nyt möljällä romurautana.

Porin Satama Oy myi viime heinäkuussa nosturiliiketoimintansa Olmar Management B.V.:lle ja Stichting Depositary PGGM Infrastructure Fundsille, jotka perustivat Poriin uuden suomalaisen yrityksen. Nosturiliiketoiminta kattoi nosturikaluston ja siinä työskentelevän henkilöstön.

Ostajat Olmar ja PGGM ovat hollantilaisia. Olmarin perustajat ovat Olivier van Noort ja Martijn Snijder, joilla on pitkä kokemus logistiikka-alalta. PGGM on hollantilainen sote-alan eläkerahasto, joka hallinnoi yli 270 miljardin euron eläkesijoituksia.

Nosturiliiketoiminnan kauppa on osa suurempaa kokonaisuutta. Samanaikaisesti allekirjoitetulla kauppakirjalla Oy Hacklin Ltd myi Porissa sijaitsevan satamaliiketoimintansa samalle ostajalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut