Näitkö juuri kaupungilla aseistettuja sotilaita? Tästä on kyse

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu eri puolilla Satakuntaa yhteensä 880 henkilön vahvuinen joukko.

Paikallispuolustuksen merkitys on korostunut viime vuosina. Kuva on puolustusvoimien, pelastuslaitoksen ja poliisin yhteisharjoituksesta Tampereelta kahden vuoden takaa.

1.3. 13:58 | Päivitetty 6.3. 11:19

Pori

”Satakunta 23” on Porin prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus, joka keskittyy nimensä mukaisesti Satakuntaan. Harjoituksen alueellinen pääpaikka on Pori. Ajalliset painopistepäivät ovat puolestaan keskiviikko 8. maaliskuuta ja torstai 9. maaliskuuta.

Koko ensi viikon ajan eri puolilla maakuntaa ja varsinkin Porissa näkyy harjoitukseen kuuluvaa kalustoa sekä aseistettuja sotilaita. Tästä voi aiheutua hetkellisiä liikennekatkoksia ja meluhaittoja.

Harjoituksen johtajana toimivan Porin prikaatin apulaiskomentajan, eversti Marko Kivelän mukaan yhteensä noin 800 sotilaan ja 200 ajoneuvon vahvuiselle joukolle laadittuina skenaarioina ovat erilaiset uhkatilanteet.

”Kovilla ei kuitenkaan ammuta, eikä kukaan sivullinen voi joutua vahingossa keskelle harjoitustilannetta”, Kivelä vakuutti harjoituksesta keskiviikkona Porin kaupungintalossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Jos joukko ei näytä kiireiseltä, varusmiesten ja reserviläisten kanssa on suotavaa ja jopa kannustettavaa mennä juttelemaan.”

Satakunta riskialue

Siviilit mukaan lukien noin 880 henkilöä liikuttava ”Satakunta 23” alkaa jo kuluvan viikon lopulla ampumaharjoituksilla Säkylässä.

Seuraavalla viikolla (ma–pe 6.–10.3.) paikallispuolustusharjoitus jalkautuu erityisesti Porin pelastusharjoitusalueelle lentokentän lounaispuolelle. Muita harjoitusalueita ovat muiden muassa Porin tori, Olkiluodon lähiseutu ja rannikkoalue sekä Porin ja Rauman satamat.

Kyseessä on laaja yhteisharjoitus eri viranomaisten kanssa. Noin 400 varusmiehen, 300 reserviläisen ja 100 kantahenkilökunnan edustajan lisäksi mukana ovat muiden muassa Lounais-Suomen poliisilaitos, Länsi-Suomen merivartiosto, Porin kaupunki ja Satakunnan hyvinvointialue sekä terveydenhoidon että pelastustoimen osalta.

”Viranomaisyhteistyö on Suomessa erinomaista ja sitä tehdään paljon”, totesi ylikomisario Kai Loukkaanhuhta Lounais-Suomen poliisilaitoksesta.

Samaa sanoi pelastustoimen osalta vastuualuepäällikkö Petri Ekberg.

”Satakunta on moninainen riskialue. Täällä viranomaisyhteistyö on kuitenkin poikkeuksellisen hyvällä tolalla, ja kolmas sektori tukee sitä”, Ekberg mainitsi.

Ahlaisissa tapahtuu

Porin kaupungin tukitoimilla on harjoituksessa merkittävä rooli. Siitä kertoi ensimmäisen työpäivänsä aamuna kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Osittain paikallispuolustusharjoitukseen liittyen kaupunki on mukana ensi perjantaina ja lauantaina järjestettävissä kotiseutuharjoituksissa. Niiden skenaariona on meriveden pinnan nousun aiheuttama tulvauhka, jonka vuoksi Ahlaisiin perustetaan evakuointikeskus.

Lisäksi porilaisten vastattavaksi on avattu kysely, jonka avulla selvitetään kaupunkilaisten kokemaa turvallisuuden tunnetta sekä kerätään karttapohjaista tietoa turvattomilta tuntuvista alueista ja paikoista.

Ukraina esillä

Lauri Inna totesi puheenvuorossaan, että alueellisen puolustuksen merkitys on lisääntynyt viime vuosina.

Samaa sanoivat tiedotustilaisuuden muutkin osanottajat, ja yksi syy ovat Ukrainan tapahtumat. Takavuosina pakollisina rutiineina hoidetut harjoitukset otetaan nyt tosissaan.

Ensi viikon satakuntalaisen paikallispuolustusharjoituksen päämääriä ovat harjaantuminen poikkeusolojen pelastustehtäviin ja yhteisen tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen viranomaisten välillä. Lisäksi tavoitteena on valmiuden ja puolustuskyvyn osoittaminen sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

”Oma kokonaisuutensa on CBRN-uhkiin varautuminen. Ne tarkoittavat kemikaalisia, biologisia ja säteilyyn liittyviä uhkia”, eversti Marko Kivelä kertoi.

Fakta

Satakunta 23

  • ”Satakunta 23” on yksi kuudesta Maavoimien johtamasta paikallispuolustuksen harjoituskokonaisuudesta. Harjoituksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa eri puolilla Suomea.

  • Satakunnan harjoitukseen osallistuu sotilaita Porin prikaatista sekä Rannikkolaivastosta ja Uudenmaan prikaatista. Lisäksi mukana on useita viranomaistahoja.

  • Tavoitteita ovat moniviranomaisyhteistyön kehittäminen sekä henkilöstön, reserviläisten ja varusmiesten kouluttaminen.

  • Harjoittelulla pyritään turvaamaan muun muassa liikenneyhteydet, energian saanti ja tietoverkkojen toiminta häiriötilanteissa sekä estämään tilanteen leviäminen.

Yleisö voi tutustua harjoitukseen muun muassa toripäivänä Porissa ke 8.3.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut