Näin bussilakko vaikuttaa koululaisten kulkemiseen Porissa ja Raumalla

Koulut tiedottavat vanhemmille mahdollisista muutoksista Wilman kautta.

Suvi Haanpää on liikunnanopettaja Meri-Porin yhtenäiskoulussa, jonne hän kulkee talvisin linja-autolla. Bussilakko vaikuttaa merkittävästi autottoman opettajan arkeen.

28.2. 11:31 | Päivitetty 28.2. 20:09

Pori, Rauma

Keskiviikkona aamuyöllä alkava bussilakko ei aiheuta isoja ongelmia porilaisten koululaisten koulumatkoihin.

”Joitakin bussivuoroja jää pois, mutta seurauksena näyttäisi olevan lähinnä tunnin mittaisia odotuksia kouluilla”, sanoi Porin kaupungin kuljetussuunnittelija Kai Leppimäki tiistaina.

Jos osoittautuu joku selkeä puute kuljetuksissa eivätkä vanhemmat pysty lastaan kuljettamaan, Leppimäen mukaan katsotaan, voidaanko asia järjestää taksikyydillä. Lähes kaikilla koululaisilla näyttäisi kuitenkin olevan mahdollisuus kulkea lakisääteisillä koulukuljetuksilla.

”Toki tämä on kouluille haasteellista. Odotusajoista tulee järjestelyjä. Ja rehtorit muokkaavat tarvittaessa koulutyön supistettujen tai pois jäävien linjojen mukaisesti”, Leppimäki kertoi.

Koulut tiedottavat vanhemmille mahdollisista muutoksista kuljetuksissa tai kouluajoissa Wilman kautta. Porin Linjat kertovat muutetuista aikatauluista sivuillaan.

Lukiolaisten ja ammattikoululaisten matkoja ei Leppimäen mukaan lakon aikana pystytä huomioimaan yhtä kattavasti kuin perusopetuksen lakisääteisiä kuljetuksia.

”Mutta toki he voivat hyödyntää perusopetusta ajatellen järjestettyjä vuoroja, jos se heille sopii.”

Satakunnan Kansan tavoittamat rehtorit ovat olleet pääosin tyytyväisiä lakon aikaisiin suunnitelmiin.

Cygnaeuksen kouluun lapset kulkevat koulukyydillä lähinnä Lattomereltä.

”Tämän hetkisen tietomme mukaan tämä linja pystytään ajamaan normaalisti. Ilmeisesti vain myöhäisin kello 16 lähtevä paluukuljetusvuoro jää pois”, Cygnaeuksen koulun rehtori Jenni Saarinen sanoi tiistaina päivällä.

Kyläsaaren koulussa kello 12 paluukuljetusvuoro jää lakon aikana pois. Kuljetuksia lähtee kuitenkin kello 13, 14 ja 15.

”Tämän pystymme hoitamaan lukujärjestysmuutoksilla tai sitten oppilaille järjestetään odotustunti”, koulun rehtori Tapani Vuonokari kertoi.

Porin koulukuljetuksia käyttävistä lapsista suurin osa, yli 200 lasta, kulkee bussilla Meri-Porin yhtenäiskouluun.

Meri-Porin kouluun pääsee aamukahdeksalta ja -yhdeksältä. Kello kymmenen vuoro jää pois. Samaten iltapäivän kello 12 paluuvuoro jää pois, mutta kello 13, 14 ja 15 vuorot toteutuvat.

”Lisäksi linjoissa on joitakin yksityiskohtamuutoksia. Esimerkiksi Kaanaassa bussi ajaa Juhanintietä pitkin eli pikatieltä ei pääse kyytiin. Yyteriin bussi ei mene. Näistä muutoksista ollaan yhteydessä koteihin”, Meri-Porin yhtenäiskoulun rehtori Toni Ranne sanoi.

Iso muutos on, että keskustan suunnalta bussia ei tule lakon aikana ollenkaan Meri-Porin yhtenäiskouluun.

”Tämä vaikuttaa yksittäisiin oppilaisiin Ulasoorissa ja Reikossa sekä koulun henkilökuntaan, joka kulkee bussilla kouluun keskustasta”, Ranne sanoi.

Meri-Porin yhtenäiskoulun liikunnanopettaja Suvi Haanpää kulkee talvisin työmatkansa tällä keskustan suunnasta tulevalla bussilinjalla. Paremmilla keleillä matka taittuu opettajalta myös pyörällä. Tähän aikaan vuodesta se ei ole paras vaihtoehto.

”Perheemme auto on mieheni työajossa. Vähän tämä tilanne mietityttää, mutta uskon, että pääsen jotenkin kulkemaan. Muutamalle kollegalle soittelen sitten tarvittaessa, jos voin hypätä heidän kyytiinsä. Järjestelyjä tämä todellakin vaatii”, Suvi Haanpää sanoo.

Opettaja muistuttaa, että bussilakko vaikuttaa koulun arkeen monella tavalla.

”Hyödynnämme koulupäivien aikana usein linja-autoja oppilasryhmien kanssa. Ensi viikoksikin meillä olisi suunnitteilla reissuhommia. Ne täytyy mahdollisesti perua tai siirtää.”

Koululaisia on ohjeistettu ottamaan opiskelutarvikkeet kotiin varmuuden vuoksi, jos lakko vaikuttaa merkitsevästi kouluun pääsyyn. Ihmisiä on kehotettu myös selvittämään kimppakyytien mahdollisuutta.

”Yllättävän hyvin tämä on kuitenkin saatu hoidettua”, rehtori Toni Ranne kiitteli.

Raumalla bussilakko vaikuttaa noin sataan oppilaaseen, ennen muuta lukiossa ja Hj. Nortamon koulussa, kertoi kaupungin kuljetussuunnittelija Mikael Saive.

Raumalla LS-Liikennelinjojen ajama paikallisliikenne sekä seutuliikenne jatkuu normaalisti. Lakko ei koske sitä.

Saiven tietojen mukaan Hinnerjoen ja Euran suunnasta tulevia muiden yhtiöiden ajamia vuoroja sekä joitakin Lapin sisäisiä kouluvuoroja näyttää jäävän ajamatta.

Kriittisimpiin näiden suuntien koululaisvuoroihin on saatu korvaajiksi tilausajobussit muualta. Ainakin koko Lapin alue on pyritty kattamaan.

Tarvittaessa turvaudutaan myös takseihin, mutta koska niitäkin on rajallisesti, kaupunki suosittelee, että oppilaat ja vanhemmat sopisivat myös esimerkiksi yhteiskuljetuksista.

Huoltajia pyydetään seuraamaan Wilmaa, jonne päivitetään mahdollisia uusia tietoja ajettavista linjoista niiden varmistuttua.

Osa toisen asteen sekä Hj. Nortamon opiskelijoista käyttää myös Turku–Rauma–Pori-välin markkinaehtoista liikennettä.

”Sinne on suuntaan on neuvoteltu, että Ihodesta asti pääsisi tilausajolla aamulla kahdeksaksi ja yhdeksäksi Raumalle ja kolmelta pois”, Saive sanoo.

Katso ajettavat vuorot Rauman kaupungin sivuilta.

Hänen mukaansa ensin varmistetaan lakisääteiset kuljetukset, mutta toisen asteen opiskelijatkin on pyritty huomioimaan.

Liikennepäällikkö Petteri Hurskainen Satakunnan Liikenteeltä kertoo, että ylipäätään kaikista kyydeistä saadaan ajettua lakon aikana vain pieni murto-osa.

”Parhaillaan katsotaan, kuka on tulossa töihin. Sen jälkeen tehdään suunnitelmat, mitä saadaan ajettua”, hän totesi tiistaina iltapäivällä.

Tiistain aikana selvisi muun muassa se, että kuljetukset ammatti- ja yrittäjäopistoon Kokemäellä ainakin hoituvat.

Ennen muuta Satakunnan Liikenne yrittää saada hoidettua reitit, joilla kulkee paljon koululaisia ja työmatkalaisia.

”Esimerkiksi Rauman ja Olkiluodon välillä pyritään ajamaan pari vuoroa päivässä sekä Porin suuntaan yksi”, Hurskainen sanoo.

Toimitusjohtaja Mikko Sundell kertoo, että AKT:n työtaistelun aikana pienet bussiyhtiöt toimivat normaalisti, sillä alkava työtaistelu ei koske tässä vaiheessa näitä yhtiöitä.

Hänen mukaansa Sundell-yhtiö ajaa Merikarvian linjaa aikataulun mukaisesti ja kaikki tilausmatkat hoidetaan sovitusti myös lakon aikana.

Juttua muokattu kello 12.05. Lisätty rehtorien kommentit. Kello 14.06 lisätty Rauman tiedot. Kello 15.21 lisätty Satakunnan Liikenteeltä saadut kommentit. Kello 16.58 lisätty Suvi Haanpään kuva ja kommentit. Uutinen päivitetty kello 19.43, kun lakon alkaminen varmistui. Lisätty Sundellin tiedot kello 20.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut