Ulla Turkki oli sitkeä oman lehden puolustaja

Ulla Turkki oli Uusi Aika -lehden päätoimittaja.

27.2. 15:35

Päätoimittaja Ulla Maija Turkki (o.s. Mäkinen) menehtyi 24. marraskuuta 2022 pitkäaikaisen sairauden murtamana Porin Noormarkussa 81 vuoden iässä.

Ulla Turkki syntyi 30.6.1941 Ikaalisissa, mutta jo kaksiviikkoisena hän muutti vanhempiensa mukana Ahlaisten Lamppiin suvun maatilalle.

Ulla Turkki teki pitkän ja valtakunnallisestikin merkittävän uran porilaisen sosialidemokraattisen Uusi Aika -sanomalehden päätoimittajana.

Koulupolku alkoi kuusivuotiaana Lampissa, ylioppilaaksi hän kirjoitti Porin suomalaisesta yhteislyseosta, ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi hän valmistui Tampereen yliopistosta.

Pian valmistumisensa jälkeen 1967 hän tuli Uuteen Aikaan toimittajaksi, ja jo parin vuoden kuluttua hänet valittiin toimitussihteeriksi ja sitten toimituspäälliköksi. Vuosina 1985–2009 hän toimi päätoimittajana ja jäi eläkkeelle 68-vuotiaana.

Ulla Turkki oli sitkeä oman lehden puolustaja, tarvittaessa jopa omaa puoluetta vastaan, kuten silloin kun SDP muiden puolueiden mukana lopetti lehdistötuen.

”Kukaan ei ole tullut sanomaan, miten minun pitäisi lehteä tehdä”, Ulla on sanonut.

Lehden avarasta linjasta kertoo myös hengellinen Samassa paatissa -palsta, jota kirjoitti Peränpitäjä-kollektiivinimimerkki. Ullan ansiosta palstaa ei lopetettu lehtiuudistuksessa.

Ulla Turkki teki pitkän poliittisen uran. Työväenaate tuli kotoa. Lampin Isonahteen rinteessä, minne myös Kyösti ja Ulla muuttivat Porin-vuosien jälkeen, oli Ullan äidin isän koti.

Isoisä oli perustamassa Lampin työväenyhdistystä. Hän oli rauhan mies, jonka valkoiset teloittivat.

Ulla Turkki toimi Porin Työväenyhdistyksen puheenjohtajana ja kunnallisjärjestön sihteerinä monet vuodet ja hän kuului SDP:n puoluehallitukseen. Hän vaikutti myös Porin kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa.

Poliittiset tehtävät veivät hänet Euroopan alueiden komitean jäsenenä Brysseliin ja Suomen valtuuskunnan jäsenenä YK:n yleiskokoukseen New Yorkiin.

Lehden ohella keskeinen kiinnostuksen kohde oli kulttuuri. Hän toimi Porin Teatterisäätiön hallituksen puheenjohtajana lähes 20 vuotta.

Kiinnostus politiikkaan säilyi eläkevuosinakin. Hän kertoi paljon ennen Ukrainan sodan alkamista lukevansa Venäjään liittyvää kirjallisuutta ja varoitteli itänaapurin väkivaltaisuudesta. Kissakin oli ristitty Odessaksi.

Miehensä Kyösti Turkin Ulla tapasi jo ylioppilasvuonna, ja naimisiin he menivät Tampereen tuomiokirkossa, vaatimattomasti ja nopeasti: ”Neljän minuutin kaavassa oli lupaukset ja pari rukousta. Vartin päästä olimme jo baarissa häälounaalla, söimme lindströminpihvit ja joimme isot maidot”, Ulla muisteli 70-vuotishaastattelussa.

Kyösti toimi pitkään Ullan omaishoitajana, kunnes oli edessä Ullan muutto hoivakotiin. Kyösti kuoli elokuussa 2022, vain muutamaa kuukautta ennen Ullaa.

Tapio Seppälä, rovasti, Uuden Ajan yhteistyökumppani

Heli Kokko, UA:n entinen toimittaja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut