Satakunnan Osuuskaupalla vaikea vuosi monella saralla, liikevaihto kasvoi mutta tulos pieneni

Kohonneet energiakulut ja sairauspoissaolot vaikuttivat tulokseen.

Vuonna 2022 Satakunnan osuuskauppa investoi muun muassa ostamalla kaksi autopesulaa. Toinen niistä oli kuvan Washking-autopesula Porin Mikkolassa.

27.2. 12:19

Satakunta

Satakunnan Osuuskaupan viime vuosi oli haastava, ja kuluttajien kokema epävarmuus heijastui etenkin auto-, rauta- ja käyttötavarakauppaan.

Myös energian hinnan nousu ja sairauspoissaolot vaikuttivat tulokseen, osuuskauppa kertoo tiedotteessaan.

Vuonna 2022 Satakunta-konsernin liikevaihto oli 414,9 miljoonaa euroa. Kasvua oli edellisvuodesta 18,9 miljoonaa.

Sen sijaan toiminnan tulos oli 2,4 miljoonaa euroa eli 0,6 % liikevaihdosta. Edellisvuonna vastaavat lukemat olivat 5,3 miljoonaa euroa ja 1,4 % liikevaihdosta.

Epävarma taloustilanne näkyi siinä, että asiakkaat kuluttivat rahaa erityisesti päivittäistavaroihin, polttonesteisiin ja matkailu- ja ravitsemiskauppaan. Autokaupassa ja rautakaupassa kysyntä laski, kun inflaatio iski ihmisten kukkaroihin.

Ruokakaupassa taloustilanne ohjasi kuluttajien kysyntää tuoteryhmien edullisimpiin vaihtoehtoihin. Kokonaisuudessaan Satakunnan Osuuskaupan ruoan myynti kasvoi edelliseen vuoteen nähden noin 5 prosenttia.

Myyntiä vauhdittivat erityisesti uudet S-market-toimipaikat Ulvilassa ja Porin Herralahdessa. Marketkaupan asiakasmäärät kehittyivät viime vuonna 6 prosenttia, ja Satakunnan Osuuskauppa arvioi, että tällä myynnin kehityksellä se saavuttaa lisää päivittäistavarakaupan markkinaosuutta Satakunnassa.

Satakunnan Osuuskaupan asiakasomistajat voivat kerryttää ostoksillaan bonusta, jonka saa rahana tilille. Vuonna 2022 bonuksen ja maksutapaedun määrä oli keskimäärin 207 euroa (edellisvuonna 192).

Vuosi 2022 oli kolmas koronavuosi, ja se näkyi myös Satakunnan Osuuskaupan sairauspoissaoloissa. Poissaolotilanne oli vaikea, mutta toimipaikat saatiin pääosin pidettyä normaalisti auki.

Palvelujen kehittämiseen osuuskauppa investoi viime vuonna 11 miljoonalla eurolla. Se osti kaksi autopesulaa Tikkulasta ja Mikkolasta, rakensi sähkölatausasemia ja avasi uuden S-marketin Porin Herralahteen. Myös kolme vuotta kestänyt Sale- ja S-market-myymälöiden uudistusprojekti saatiin valmiiksi.

Investointeja on näkyvissä myös tulevaisuudessa. S-ryhmä on rakentamassa Luvialle uutta tuulivoimapuistoa, jonka avulla se saa tuotettua uusiutuvaa energiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut