Tällaiset korvaukset Anneli Auer ja Jens Kukka voisivat saada, jos tuomio puretaan

Kaksikko tuomittiin aikoinaan vankeuden lisäksi maksamaan lapsille 160 000 euron korvaukset.

Anneli Auer esitteli kirjaansa Tampereella 17. syyskuuta 2016.

24.2. 19:27

Seksuaalirikoksista tuomitut Anneli Auer ja Jens Kukka saattavat saada valtiolta korvauksia vankeusajastaan, jos korkein oikeus purkaa heidän tuomionsa hakemuksen mukaisesti.

Mahdolliset korvaussummat voisivat nousta vankeustuomioiden pituuden vuoksi mittaviksi.

Seksuaalirikosjutussa Auer tuomittiin 7,5 vuodeksi vankeuteen ja Kukka kymmeneksi vuodeksi. He ovat jo suorittaneet vankeusrangaistuksensa.

He vaativat nyt korkeinta oikeutta purkamaan lainvoimaisen seksuaalirikostuomion.

Tuomio perustui purkuhakemuksen mukaan pitkälti Auerin kolmen lapsen kertomuksiin heihin kohdistuneista hyväksikäytöistä ja muista teoista. Täysi-ikäisiksi tulleet lapset ovat kertoneet valehdelleensa vuosien takaisen esitutkinnan ja oikeusprosessin aikana joutumisestaan rikosten uhreiksi.

Lue lisää: HS: Anneli Auerin lapset peruivat todistuksensa äitiään vastaan – Asianajaja jätti vaatimuksen Auerin ja hänen silloisen miesystävänsä tuomioiden purkamisesta

Mahdollisten korvausten määrää on vielä varhaista arvioida, sillä tuomion purku­hakemuksen käsittely on vasta edessä eikä sen lopputulosta tiedetä.

Auer kertoo suorittaneensa ensikertalaisena 7,5 vuoden vankeus­rangaistuksestaan puolet. Loppuvaiheessa hän oli muutaman kuukauden koevapaudessa ennen pääsyä ehdonalaiseen vapauteen.

Valtaosa Auerin rangaistuksesta kului käytännössä jo tutkintavankeuden aikana.

Jos korkein oikeus purkaisi lainvoimaisen tuomion, Auer ja Kukka voisivat hakea korvauksia kirjallisesti Valtiokonttorilta. Auer kertoo, ettei hän ole vielä ajatellut korvausasiaa.

Mahdollinen korvaussumma voisi nousta vankeuspäivien perusteella selvästi suuremmaksi kuin viimeksi, kun Auer sai korvauksia murhajutun vuoksi.

Auer istui pitkään tutkintavankeudessa, kun häntä syytettiin miehensä murhasta. Kun Auer vapautui lopullisesti miehensä murhaa koskevasta syytteestä, Valtiokonttori myönsi hänelle yli puoli miljoonaa euroa korvauksia.

Kärsimyskorvauksia maksettiin tuolloin 611 vapaudenmenetys­päivältä. Auer sai siten 800 euroa korvausta jokaisesta vuorokaudesta.

Hän vaati käräjillä vielä lisäkorvauksia valtiolta. Niitä myönnettiin noin 23 000 euroa.

Auer uskoo voivansa olla oikeutettu korvauksiin 3,5 vuodelta, jos korkein oikeus kumoaisi seksuaalirikos­tuomion.

Jos Valtiokonttori myöntäisi saman 800 euron vuorokausikohtaisen korvauksen Auerille kolmelta ja puolelta vuodelta, korvaussumma nousisi noin miljoonaan euroon.

Laskelma on hyvin epäluotettava, sillä Valtiokonttori voi päätyä muunkin suuruiseen vuorokausi­korvaukseen.

Lue lisää: ”Odotan, että tuomio puretaan vihdoin” – Näin Anneli Auer kommentoi yllätyskäännettä

Oma kysymyksensä on, mitä tapahtuu Auerin lasten saamille korvauksille.

Auer ja Kukka tuomittiin vankeuden lisäksi maksamaan uhreille eli Auerin lapsille yhteensä noin 160 000 euroa korvauksia korkoineen. Lisäksi he saivat maksettavikseen lasten asianajajien laskut.

Auer kertoo menettäneensä omaisuutensa korvausten vuoksi. Toimitus ei ole voinut tarkistaa maksettuja korvaussummia.

”En osaa sanoa tarkkaa summaa, mutta minun maksamani summa oli kai jotain 200 000 euron luokkaa. Siitä suurin osa meni asianajajille, muistaakseni ainakin noin 120 000 euroa. Maksut ovat menneet Valtiokonttorin kautta, eli emme ole suoraan maksaneet lapsille”, Auer sanoo.

Auer ei tiedä, mitä maksetuille korvauksille tapahtuisi, jos tuomio purettaisiin. Hänestä olisi epäreilua ja kohtuutonta, jos hänen lapsensa joutuisivat maksamaan saamiaan korvauksia takaisin.

”Lapset eivät itse ole näitä rahoja pyytäneet, vaan edunvalvojat”, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut