Orskerin kalankasvattamo sai jatkoluvan Luvialla

Aiemman lupapäätöksen vaikutukset alueen rehevyyteen ovat laitoksen lähialueella tarkkailun mukaan vähäiset.

Luvian sisäsaariston vesimuodostuma on arvioitu vesienhoidossa niin sanotuksi riskivesistöksi. Alueella on paljon mökkiläisiä ja veneilyä. Vesialueella toimivan kalankasvattamon kuormitusta vesistöön ei lisätty. Kuvituskuva.

23.2. 12:02

Pori

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi Luvian Merikuljetus ja Ruoppaus Oy:n Orskerin kalankasvatusyksikölle luvan jatkaa toimintaansa vuoden 2033 loppuun asti.

Toiminta ja sen aiheuttama kuormitus säilyy lähes samankaltaisena kuin vuonna 2012 myönnetyssä luvassa. Kalojen kasvattamiseen käytettävän rehun määrää rajoitetaan noin puoleen haetusta.

Luvian sisäsaariston vesimuodostuma on arvioitu vesienhoidossa niin sanotuksi riskivesistöksi. Se tarkoittaa sitä, että sen tila on vaarassa heikentyä. Moni pintaveden muuttuja onkin alkanut huonontua. Merialue on suhteellisen matala, ja sen lähiympäristössä on paljon loma-asutusta. Ympäristönsuojelulain mukaan tuotantoa ja siitä aiheutuvaa kuormitusta ei siis ole mahdollista kasvattaa.

Luvian edustan merialueella toimivat kalankasvatuslaitokset tekevät velvoitetarkkailua. Tulosten mukaan Orskerin laitoksen vuoden 2012 mukaisen lupapäätöksen vaikutukset alueen rehevyyteen ovat laitoksen lähialueella olleet vähäiset. Lupa noin nykyisen ympäristöluvan suuruiselle toiminnalle voitiin siis aluehallintoviraston mukaan myöntää.

Eurajoen kunta on vastustanut tuotannon kasvattamista Orskerissa.

Kunta toteesi antamassaan lausunnossa, että Orskerin kalankasvatuslaitoksen kasvatusmäärä täytyy pitää ympäristöluvassa 2012 määritellyllä tasolla eikä haettavaa lupaa kasvatusmäärän lisäykselle pidä myöntää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut