Olkiluoto 3 -voimalan käynnistyminen lykkääntyy taas – varoventtiilit huoltoon ja lisätarkastuksiin reaktorilaitoksella

Ydinvoimalan säännöllisen sähköntuotannon alkupäivää lykättiin jo kolmatta kertaa viikon sisällä.

Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon alkupäivää on lykätty toistuvasti. Koekäytössä laitos on jo tuottanut sähköä.

16.2. 14:12 | Päivitetty 16.2. 14:46

Eurajoki

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käynnistyminen lykkääntyy kuudella päivällä huhtikuulle. Voimalaitoksen koekäytön valmistelut keskeytyvät reaktorilaitoksen primääripiiriin kuuluvan paineistimen varoventtiilien huollon ja tarkastuksen vuoksi.

Voimalan omistava Teollisuuden Voima kertoo verkkosivuillaan, että voimalan koekäyttö ja sähköntuotanto jatkuu 3. maaliskuuta, ja säännöllinen sähköntuotanto on nyt määrä alkaa 4. huhtikuuta.

Viimeksi laitoksen säännöllisen sähköntuotannon alkua lykättiin maanantaina, jolloin kerrottiin, että se alkaisi 29. maaliskuuta. Tätä ennen alkua lykättiin lauantaina viidellä päivällä.

Voimalan käynnistyksen yhteydessä määräaikaiskokeissa havaittiin viime viikon lopulla vika ylipainesuojaukseen tarkoitetussa paineistimen varoventtiilissä.

Yksi venttiili ei läpäissyt sille asetettuja raja-arvoja. Vastaavia varoventtiileitä voimalassa on yhteensä kolme kappaletta. Sähköntuotanto jatkuu vikaantuneen venttiilin huollon, muiden varoventtiileiden lisätarkastusten ja uusien kokeiden jälkeen maaliskuussa.

Venttiilien huoltoa ja tarkastusta varten ydinvoimalaitos ajetaan niin sanottuun kylmäseisokkiin.

TVO:n mukaan laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortion turbiinilaitokselle tekemät tarkastukset ovat valmiit.

Olkiluodon kolmas reaktori on käynnistyessään reippaasti myöhässä aikataulustaan, sillä sen piti alun perin alkaa tuottaa sähköä lähes 14 vuotta sitten toukokuussa 2009.

Tuoreet ongelmat alkoivat viime vuoden syksyllä, kun voimalan turbiinilaitoksella sijaitsevien syöttövesipumppujen juoksupyörissä havaittiin säröjä.

Uudelleen hajoamisen välttämiseksi laitokseen suunniteltiin aiempaa kestävämmät juoksupyörät.

Juttua täydennetty torstaina 16.2. 2023 kello 14.40.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut