Tahkoluotoon kaksi merituulivoimalaa 30 miljoonan euron tuella – tarkoituksena kokeilla rakentamista entistä syvempään meriveteen

Demonstraatiovoimalat rakennetaan ennen Tahkoluodon merituulipuiston laajennusta.

Haahkaparvi kevätmuutolla Tahkoluodon merituulipuiston läpi maaliskuussa 2021.

15.2. 13:24

Pori

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Suomen Hyötytuulelle 30 miljoonaa euroa merituulivoimainvestointiin. Demonstraatiohankkeessa toteutetaan kaksi merituulivoimalaa Porin Tahkoluodon edustalle.

Kokoluokaltaan noin viidentoista megawatin voimalat sijoitetaan syvempään veteen kuin Suomen merialueille aiemmin rakennetut neljän megawatin merituulivoimalat. Hankkeen tavoitteena on demonstroida syvempään veteen soveltuva perustuskonsepti ja Suomen olosuhteisiin soveltuvia vedenalaisia rakennusmenetelmiä.

Suomen Hyötytuulen mukaan investointiin kohdistettu tuki auttaa luomaan valmiuksia merituulivoiman liiketoiminnan rakentamiselle Suomessa. Se poistaa myös merituulivoiman vesirakentamiseen liittyviä riskejä.

Kahden voimalan arvioitu teho on noin 30 megawattia ja vuosituotanto noin 109 gigawattituntia. Suomen Hyötytuulen mukaan investointi vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 15 400 tonnia vuodessa ja sen rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 200–250 henkilötyövuotta.

”Tahkoluodon alue on luonnollinen valinta demonstraatiohankkeelle, sillä alueelta on olemassa valtavasti tietoa, ja hanke voi hyödyntää Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen selvityksiä ja osayleiskaavaa”, Suomen Hyötytuulen tiedotteessa kerrotaan.

Demonstraatiohanke sijoittuu kaava-alueelle, ja hanke toteutetaan vuosina 2023–2026 eli ennen Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen rakentamista.

Vuonna 2017 valmistunut Tahkoluodon tuulipuisto on Suomen ensimmäinen merituulipuisto ja samalla maailman ensimmäinen jäätyvän meren olosuhteisiin rakennettu merituulipuisto. Tahkoluodon laajennus käsittää kokonaisuudessaan neljäkymmentä yli 15 megawatin voimalaa ja hankkeen arvioitu valmistumisajankohta on vuonna 2027. Laajennuksen vuosituotannon arvioidaan yltävän 2 000 gigawattituntiin.

Lue lisää: Tahkoluodon merituulipuiston massiivisen laajennuksen kaava sai lainvoiman – Tällaisella aikataululla jopa miljardin euron hanke on tarkoitus toteuttaa

Lue lisää: Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen vesialue vuokrataan Metsähallitukselta – kaava mahdollistaa 40 uuden voimalan rakentamisen

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi investointitukea kaikkiaan 14 puhtaan energian hankkeelle yhteensä reilu 108 miljoonaa euroa. Tukea saaneiden investointien tulee valmistua 30.6.2026 mennessä.

Hankkeet rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF). Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt tähän mennessä 38 hankkeelle yhteensä 328 miljoonaa euroa kolmessa erässä.

Työ- ja elinkeinoministeriön on mahdollista myöntää vielä 93 miljoonaa euroa teollisuuden sähköistämiseen ja energiainfrastruktuuri-investointeihin kohdennettua tukea. Lisähaku avataan keväällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut