Pori
Pori Pride 2023 järjestetään lauantaina 12. elokuuta kello 13 alkaen. Päivän ohjelmaan kuuluu marssimielenosoitus, livemusiikkia ja muuta ohjelmaa Porissa.
Pori Pride -työryhmän ykköstavoite on, että marssi järjestyy vihdoin kolmen koronan sotkeman kesän jälkeen. Viime kesän marssin suunnittelu vesittyi, kun Satakunnassa oli vielä alkuvuodesta 2022 koronarajoituksia. Myös esimerkiksi Prideen perinteisesti kuuluvat kasvomaalaukset jouduttiin jättämään väliin koronavuosien aikana.
”Marssiperinteen uudelleenkäynnistäminen on meille todella iso juttu. Avaamme ilmoittautumisen nettisivuillamme lähempänä kesää, ja jokainen voi tietenkin tulla mukaan myös ilmoittautumatta”, Pori Pride -työryhmän tapahtumakoordinaattori Kontula sanoo.
Lauantain marssin reitti ja juhlan tarkka tapahtumapaikka tarkentuvat myöhemmin. Viime kesänä Pride järjestettiin Porin keskustassa, ja vuonna 2021 Pridea juhlittiin piknikillä Kirjurinluodossa.
Juhlinta alkaa jo aiemmin samalla viikolla erilaisten työpajojen ja oheistapahtumien muodossa. Luvassa on tänäkin vuonna Kontulan mukaan värikästä ja monenlaista ohjelmaa.
Tähän mennessä varmistunutta ohjelmaa on keskiviikkona 9. elokuuta, kun Kulttuuripaja Lumossa järjestetään kylttipaja, jossa jokainen voi tehdä oman kyltin lauantain marssia varten. Kylttipajan jälkeen Ystäväkahvilan tiloissa järjestetään Sateenkaarikahvila-tapahtuma.
”Aiempina vuosina moni taho on ottanut yhteyttä ja kertonut, että haluaisi järjestää jotain Priden aikaan. Mukana on ollut kirjastoja, taidemuseoita ja esimerkiksi tatuointistudioita, jotka järjestivät Pride-teemaisia walk-in-tempauksia, joissa sai ottaa tatuointeja ilman ajanvarausta”, Kontula kertoo.
Kontula kannustaa ohjelman järjestämisestä kiinnostuneita ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä.
Uutena ohjelmanumerona lauantain juhlassa on open mic -osio, johon kuka tahansa voi tulla pitämään spontaanin puheenvuoron.
”Mielenosoitusten henkeen kuuluu, että kävijät saavat jakaa omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan myös ilman etukäteissuunnittelua.”
Toinen uudistus, josta Kontula on erityisen innoissaan, on mahdollisuus saada halauksia vapaaehtoisilta halaajilta. Halipistettä toivottiin viime vuoden kävijäpalautteissa, ja sellaisen järjestäminen todettiin helpoksi.
”Jos esimerkiksi kotona on joskus jäänyt ilman haleja, nyt niitä voi saada. Halaajat ovat itse vanhempia ja isovanhempia”, Kontula kertoo.
Pride on maailmanlaajuinen liike, joka puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja niiden puolesta tehtyä työtä. Porissa ensimmäinen Pride-tapahtuma järjestettiin vuonna 2013, samana vuonna, kun aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista luovutettiin eduskunnalle.
Samaa sukupuolta olevien avioliitto on ollut mahdollista Suomessa jo vuodesta 2017 lähtien, mutta työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien eteen tehdään yhä.
Viimeisin merkkipaalu on eduskunnan keskiviikkona 1. helmikuuta hyväksymä sukupuolen vahvistamista koskevan lain uudistaminen. Uudistuksen myötä sukupuolen juridiseen vahvistamiseen ei jatkossa tarvita lääkärintodistusta tai todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä.
”Ainakaan tapahtuman tarve ei ole vähentynyt vuosien saatossa. Ennemminkin kysyntä kasvaa kaiken aikaa. Paljon on vielä tehtävää, ja paljon on syytä iloon ja juhlaan. Satakunnankin alueella kaivataan edelleen lisää tietoa sateenkaariaiheista”, Kontula sanoo.