Porin elintarvikevalvonta tutki jääpaloja ja ranskalaisia perunoita – tietyissä tapauksissa huonot tulokset

Jääpaloissa ja -murskeissa voi olla paljonkin mikrobeja. Heikoimmat näytteet löydettiin ravintoloista ja baareista.

Ranskanperunoiden mahdollisesta akryyliamidipitoisuudesta tiedettiin vähän grilli- ja pikaruokapaikoissa. Kuvituskuva.

13.2. 11:10

Pori

Porin kaupungin elintarvikevalvonnassa toteutettiin vuonna 2021 elintarvikehuoneistojen valmistaman jään laadun ja jään valmistus- ja käsittelyhygienian valvontaprojekti. Näytteitä haettiin Porin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueelta (Pori, Ulvila, Harjavalta, Nakkila ja Eurajoki) ravintoloista, baareista ja myymälöistä. Näytteitä tutkittiin yhteensä 20 kappaletta.

Valmistetussa jäässä voi olla suuriakin määriä mikrobeja, jotka ovat yleisimmin lähtöisin työntekijöiden käsistä, likaisesta jäänvalmistuskoneesta tai käsittelyvälineistä.

Tutkituista jäänäytteistä mikrobiologiselta laadultaan hyviä olivat 20 prosenttia, tyydyttäviä 40 prosenttia ja huonoja 40 prosenttia. Huonoja tuloksia esiintyi vain baarien ja ravintoloiden jäänäytteissä. Projektissa havaittiin jäänvalmistuskoneen pesutiheyden vaikutus jäänäytetulokseen.

Viime vuonna puolestaan tutkittiin ranskanperunoiden akryyliamidipitoisuuksia. Tutkimuskohteena olivat porilaiset grilli- ja pikaruokaravintolat.

Akryyliamidia syntyy tärkkelyspitoisiin elintarvikkeisiin, kun niitä paistetaan rasvassa tai uunissa, paahdetaan yli 120 ͦC asteessa tai friteerataan. Akryyliamidi voi mahdollisesti lisätä kuluttajien riskiä sairastua syöpään, vaikka tätä ei voida tieteellisesti täysin todistaa.

Kuudesta ranskanperunanäytteestä kaksi näytettä ylitti Komission akryyliamidiasetuksessa annetun vertailuarvon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut