Merikarvia-aiheinen villapaita-kilpailu käynnistyi, mutta millaisin säännöin – ”Onko oletus, että tällaiseen projektiin käsityöläinen lähtee silkasta tekemisen ilosta”

Vaativa projekti sekä suunnitella että toteuttaa Merikarvia-aiheinen villapaita. Palkkioksi tekijälle vaaditaan sosiaalisessa mediassa iloa ja talkoohenkeä parempaa arvostusta.

Siikaislaisilla on jo oma lasikuistineule, Raumalla pitsineule ja Euralla sydänvillapaita. Nyt Merikarvia etsii omaa nimikkovillapaitamallia, jollaista vielä kukaan ei ole tehnyt. Laita mielikuvitus valloilleen, valitse langat, neulo ja osallistu. Aikaa on toukokuun loppuun.

11.2. 15:30

Kunta-aiheinen villapaitakisa on käynnistynyt Merikarvialla. Hieno idea herätti heti liudan kysymyksiä käsityöpiireissä ja kunnan sosiaalisessa mediassa.

Millaisilla säännöillä käsityöläiset haastetaan kisaan mukaan – talkoilla vai tekijänoikeuksin. Neule pitää olla valmis, sitä ei voi virkata ja lanka tulee olla villaa. Palkinto ja tekijänoikeuspalkkiot eivät vielä järjestävälle taholle selvinneet, mutta tekemisen ilon käsityöläinen tuntee ja harrastajalle se riittänee kunnian kera.

Onko oletus, että tällaiseen projektiin käsityöläinen lähtee silkasta tekemisen ilosta talkoolaisena, kehittämisasiantuntija Noora-Mari Iisakkala?

”Monet ovat jo kutoneet oman islantilais- ja norjalaisneuleensa ja tuumaavat seuraavaa kutomisprojektia itselleen. Haluamme herättää innostusta ja rakkautta kotiseutua kohtaan ja toivomme, että inspiraation kautta syntyisi Merikarvialle oma nimikkoneule.

Kilpailukutsussa kehotetaan sekä suunnittelemaan että toteuttamaan Merikarvialle oma nimikkovillapaita. Pitääkö siis ohjeet olla mukana, että neuleen voi toteuttaa eri kokoisina ja eri langanpaksuuksilla?

”Annamme luovuuden loistaa ja tarkoituksena on saada kutojat näyttämään omia taitojaan ja ideoitaan, mitä Merikarvia heille merkitsee. Kilpailuun voi osallistua valmiilla villapaidalla ja liittämällä mukaan ohjeen tai piirroksen. Haaveena on kilpailun jälkeen jatkojalostaa Merikarvialle oma nimikkovillapaita ohjeineen. Jokainen voi kutoa sen sitten oman kokoisena ja värisenä.”

Käsityöläiselle on tärkeää tietää, miten kunnan mahdollisesti lunastamat mallit palkitaan?

”Paidat palautetaan kutojille kilpailun jälkeen.”

Nimikkopaita -kilpailulle nimetään raati, mutta millaisia asioita neuleessa painotetaan?

”Nimikkovillapaidassa odotetaan jotenkin näkyvän merikarvialaisuus. Kummallisen kodikas kunta voi ilmentyä villapaidassa kivikkoisena ja karikkoisena Ourana, kalastajan kalasaaliina tai inspiroiko upea puukirkkomme kutojaa. Villapaita on aina kutojansa näkemys ja innolla odotamme, minkälaisia luomuksia saamme ihasteltavaksi.”

Meripäivillä neuleet esitellään heinäkuussa. Millainen painoarvo yleisöäänillä on?

”Raati valitsee voittajan ja Meripäiville kootaan kaikki mallit ihasteltaviksi ja yleisö pääsee äänestämään oman suosikkinsa.”

Millaisia neulemääriä odotatte ja hylätäänkö pelkät neulemallipiirrokset, jos toteutusta ei ole?

”Odotuksia määristä ei ole. Kilpailuun osallistutaan valmiilla villapaidalla. Paidat palautetaan kutojille kilpailun jälkeen.”

Pitäisikö tällaisille mallipiirroksille olla oma sarjansa, että nuoretkin ja käsityötaidottomat voisivat osallistua?

”Nuoret voivat osallistua kilpailuun esimerkiksi käsityötaitoisen mummon kanssa yhdessä. Lopputuotos voi olla vaikka suvun, koululuokan tai muun kaveriporukan yhteinen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut