Turun yliopiston muutosneuvottelut päättyivät – Ammattiliitoilta kirpeää kritiikkiä henkilöstövähennyksistä

Talouden tasapainotuskeinoista odotetaan päätöksiä yliopiston hallitukselta tulevalla viikolla.

Turun yliopiston Rauman opettajankoulutuksen tulevaisuus ratkeaa tulevalla viikolla osana yliopiston talouden tasapainotusohjelmaa. Yliopiston hallitus tekee päätökset tiistaina 14. helmikuuta.

10.2. 16:19

Rauma

Turun yliopisto on saanut päätökseen yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut yliopiston talouden tasapainottamisesta. Päätöksiä ja yksityiskohtia ohjelmasta on luvassa tiistaina 14. helmikuuta kokoontuvalta yliopiston hallitukselta.

Henkilöstön ammattijärjestöt eli julkisalojen neuvottelujärjestö Juko, julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ja ammattiliitto Pro kritisoivat voimakkaasti tasapainotusohjelmaan kaavailtuja henkilöstövähennyksiä ja irtisanomisia.

Järjestöjen tiedotteen mukaan yliopistossa on tiedossa toimintojen ja tehtävien lakkautuksia, joiden seurauksena talouden tervehdyttäminen painottuu irtisanomisiin.

”Henkilöstön edustajat vastustavat kaikkia henkilöstövaikutteisia toimintojen ja tehtävien lakkauttamisia, sillä niille ei ole taloudellisia eikä varsinkaan toiminnallisia perusteita”, todetaan järjestöjen kannanotossa.

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola pidättäytyy julkistamasta tulossa olevia muutoksia ja menovähennyskohteita ennen yliopiston hallituksen ratkaisuja.

Hän huomauttaa, että kyse on noin 15 miljoonan euron alijäämän korjaamisesta noin viiden vuoden kuluessa ja kuluvan vuoden menoista 2,5–3 miljoonan euron menosäästöistä. Yliopiston vuosibudjetti on vajaat 300 miljoonaa euroa.

Jukka Kola toteaa, etteivät mahdolliset irtisanomiset ole suinkaan ainoana muutosohjelman esityksinä, vaan tulevien vuosien aikana talouden tasapainotuksen keinoina ovat henkilöstön luonnollinen poistuma, eläkkeelle siirtymiset, määräaikaisten työsuhteiden päättyminen sekä toiminnan tehostaminen ja tulojen lisääminen.

Ammattijärjestöillä on muutosohjelmasta toisenlainen näkemys.

”Turun yliopisto turvautuu paniikkiratkaisuna etupainotteisiin säästöihin. Yliopiston budjetti on kokonaisuudessaan noin 300 miljoonaa euroa, johon nyt haetaan vuodelle 2023 kahden miljoonan säästöä. Säästöt voitaisiin saada kasaan irtisanomisia lievemmin keinoin”, jukolainen pääluottamusmies Reima Suomi sanoo ammattijärjestöjen kannanotossa.

Jukon, JHL:n ja Pron henkilöstön edustajat toteavat, että neuvotteluissa on keskitytty säästöjen hakemiseen, eikä toimintaa ole katsottu kokonaisuutena. Esimerkiksi oppiaineiden lakkautukset voivat jopa kasvattaa kustannuksia, kun lakkauttamisen seurauksena menetetään niiden aiemmin tuomat tulot.

Rauman opettajankoulutuksesta sopimus mahdollinen

Rehtori Jukka Kola pidättäytyy paljastamasta myös yliopiston kasvatustieteellisen tiedekuntaan kuuluvan opettajankoulutuksen mahdollisista muutoksista ja suoranaisista toiminnan leikkauksista. Opettajankoulutusta on Turussa ja Raumalla.

Rauman kaupunki on tarjoutunut tukemaan taloudellisesti Seminaarinmäen opettajankoulutuksen säilymistä ja kehityksen turvaamista.

Jukka Kola toteaa, että Rauman kanssa on neuvotteluyhteys, ja pyrkimyksenä on päästä hyvään sopimukseen.

Turun yliopistolla on Rauman lisäksi filiaaleja eli erillisiä koulutusyksikköjä Porin yliopistokeskuksessa ja Namibiassa Afrikassa. Myös niiden toiminta on ollut osana muutosneuvotteluja ja talouden tasapainottamisohjelmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut