Satakunnan isot hypermarketit avoinna lakkopäivinä – Porin Prismojen aukiolo vielä epävarmaa

Markettien palvelupisteet ja verkkokaupat ovat osin suljettuna. Aukioloaikoja myös rajoitettu.

Satakunnan Osuuskaupan Porin Prisma-markettien aukiolot torstain ja perjantain lakkopäivinä ovat vielä avoinna. Muut maakunnan isot marketit pitävät ovensa avoinna. Arkistokuvassa Mikkolan Prisma.

8.2. 15:42

Satakunta

Kahden päivän työnseisauksella työehto- ja palkkaneuvotteluja vauhdittavan Palvelualan ammattiliitto PAM ry:n lakko näyttää toteutuvan vaihtelevasti Satakunnassa. Työtaistelun kohteina torstaina ja perjantaina ovat Satakunnan Osuuskaupan ja Osuuskauppa Keulan Prismat sekä Keskon Citymarketit Porissa ja Raumalla.

Isot marketit ovat lakosta huolimatta avoinna, mutta osin rajoitetuin palveluajoin. Osa palvelupisteistä on suljettuna ja rajoituksia on myös verkkokauppapalveluissa. Kauppatoiminta jatkuu esimiesvoimin ja osin töihin tulevan henkilöstön voimin.

Porin Mikkolan Icco Citymarketin kauppias Kalle Wahlroos kertoo marketin olevan avoinna torstaina ja perjantaina kello 11–19. Suljettuina ovat palvelutiski ja kahvio, mutta leipomo ja sushi-piste toimivat normaalisti. Verkkokauppa on osin toiminnassa.

Kauppakeskus Puuvillan Citymarket-kauppias Jaakko Kauppinen sanoo marketin olevan avoinna torstaina ja perjantaina kello 10–20. Palvelutiskit, leipomo ja sushi-piste toimivat myös normaalisti. Kahvila ja verkkokaupat ovat kiinni.

Rauman Citymarket tiedotti sosiaalisessa mediassa supistetusta aukiolosta torstaina. Market on avoinna kello 11–19. Infopiste, palvelutiski ja kahvio ovat suljettuina.

Osuuskauppa Keulan toimialajohtaja Sami Junnila kertoo Rauman Prisman palvelevan normaaleilla aukioloajoilla torstaina ja perjantaina. Market on avoinna kumpanakin päivänä kello 7–22.

Suljettuina ovat lakon seurauksena Rauma Prisman ruokatori, infopiste, Postin palvelupiste sekä huoltopiste. Verkkokaupan palvelut ovat rajoitetusti käytettävissä, mutta ennakkoon tehdyt torstain ja perjantain tilaukset toimitetaan tilaajilleen.

Satakunnan Osuuskaupan market- ja tavaratalotoimialajohtaja Jussi Kaartinen kertoi keskiviikkona iltapäivällä, että Porin Mikkolan ja Länsi-Porin Prismojen avoinnapito lakkopäivinä on vielä epävarmaa.

”Aukiolomme selviävät vasta torstaiaamuna. Nyt siitä ei ole varmuutta, eikä tarkkaa tietoa”, Kaartinen sanoo.

”Vikurointi kertoo työnantajan asenteesta”

Palvelualojen ammattiliiton PAM ry:n Satakunnan ja Varsinais-Suomen aluepäällikkö Hanna Erkamaa sanoo työntekijöiden olevan pettyneitä työantajaosapuolen asenteeseen ja pyrkimyksiin pitää lakonalaiset marketit avoinna.

”Kyse on työantajan vastatoimista ja siitä, ettei kunnioiteta lakko-oikeutta ja neuvottelutilannetta. Vikurointi kertoo työantajan asenteesta. Kauppoja pyritään pitämään auki esimiesvoimin ja johtajia on koulutettu viiden minuutin opastuksella kassoille. Henkilökuntaa on rekrytoitu vuokravälitysfirmoista tarjoamalla lisätunteja pienituntisille työntekijöille. Tämä kertoo kaupanalan työntekijöiden arvostuksesta – ihmiset ovat tosi pettyneitä”, Erkamaa sanoo.

Hän sanoo, että työntekijöillä on syvä toive päästä neuvotteluihin ja sopimukseen oikeutetuista palkankorotuksista.

”Isot kauppaketjut tekevät satojen miljoonien voittoja. On kylmää kyytiä, ettei sen tuloksen tekemiseen osallistuneet voisi saada niistä siivua. Inflaatio ja hintojen nousu on todellisuutta, jonka myyjät ovat itse nähneet kaupoissa. Monet ovat köyhyysrajalla ja pienten palkkojen vuoksi joutuneet tinkimään elämisen menoistaan”, Erkamaa sanoo.

Juttua täydennetty keskiviikkona 8.2. kello 17.35: Rauman Citymarketin aukiolotiedot ja PAM:n aluepäällikkö Hanna Erkamaan kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut