Rauma–Tampere -henkilöjunaliikenteen käynnistämisestä selvitys

Rauma-vetoisessa matkustajajunaliikenteen selvitys- ja suunnitteluoperaatiossa ovat mukana myös Eurajoki, Eura ja Kokemäki.

Tavarajunien lisäksi Rauma–Kokemäki -radalle myös henkilöjunia ja mahdollisimman nopeasti on selvitystyön toimeksiantona. Arkistokuva Rauman Leikarista, jonne on suunniteltu liikenteen päätepysäkkiä.

7.2. 13:21

Rauma

Henkilöjunaliikenteen elvyttäminen Rauma–Kokemäki -radalla on nostettu työpöydälle radanvarsikuntien yhteishankkeena.

Rauman kaupunki on tilannut kaupunginjohtaja Esko Poikelan päätöksellä Alkutieto Oy:ltä selvityksen, jonka toimeksiantona on ”selvittää tarvittavat toimet, joilla voidaan käynnistää henkilöjunaliikenne Rauman ja Tampereen välille”. Selvitystyössä ovat mukana Eurajoki, Eura ja Kokemäki.

Esko Poikela sanoo selvitystyön tehtävän ripeällä aikataululla. Selvityksen ensivaiheen on määrä valmistua kevään kuluessa.

”Ei siihen montaa kuukautta tarvita”, Poikela lisää.

Suunnittelutoimeksiannon mukaan käynnistettävän junaliikenteen palvelun tulee täyttää päivittäisen työ-, opiskelu- ja asiointimatkailun tarpeet sekä soveltua Raumaan suuntautuvan matkailun liikennepalveluksi.

Tavoitteena on selvittää nopein mahdollinen tapa saada junaliikenne käyntiin. Työn tuloksen tulee esittää junaliikenteen käynnistämiseen johtava prosessi siten, että Rauman kaupungilla on edellytykset tehdä tarvittavat päätökset, joita junaliikenteen käynnistäminen edellyttää ja niin, että Rauman kaupunki voi viedä prosessin läpi liikenteen käynnistymiseen asti.

Osana selvitystyötä on kaupunkitaloudellinen vaikutusarvio junaliikenteen merkityksestä kaupungin taloudelle sekä prosessin suunnittelussa otetaan huomioon Rauman kaupungin strateginen tavoite rautatieliikenteeseen tukeutuvana satamakaupunkina.

Selvityksen laatii Alkutieto Oy, jonka omistaja ja asiantuntija on diplomi-insinööri Antero Alku. Yritys on erikoistunut joukko- ja raideliikenteen kehitys- ja suunnittelutöihin. Antero Alku työskentelee myös Suomen Lähijunat Oy:n operatiivisena johtajana. Yhtiö valmistelee henkilöjunaliikenteen käynnistämistä Turku–Uusikaupunki -radalla.

Rauma–Kokemäki -junaliikenteen suunnittelutyö on määrä tehdä kahdessa vaiheessa.

Ensimmäisenä selvitetään henkilöjunaliikenteen edellytyksiä ja mahdollisuuksia. Niiden perusteella pidetään tilaajan ja kuntien kanssa työpaja, jossa valitaan tilaajan tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisin henkilöjunaliikenteen ratkaisu.

Toisessa osassa esitetään valitun ratkaisun toimeenpanoon ja liikennepalvelun käynnistämiseen tarvittavat toimet aikatauluineen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut