TVO: Olkiluodon radioaktiivinen tritium-päästö valtion pienjätteiden välivarastotilassa

Säteilyturvakeskuksen asiantuntijan mukaan luolan vuotovesistä havaittiin toukokuussa poikkeavaa tritium­aktiivisuutta.

Matala-aktiivisen jätteen loppusijoitussiilo Olkiluodossa. Keski- ja matala-aktiiviset ydinjätteet loppusijoitetaan kallioperään noin 60 metrin syvyyteen.

3.2. 8:24

Teollisuuden Voiman (TVO) ydinvoimalaitos­jäteluolassa on havaittu radioaktiivinen päästö. Asiasta uutisoi Länsi-Suomi -lehti. Lehden mukaan päästön lähdettä ei ole tarkalleen saatu toistaiseksi selvitettyä.

Säteilyturvakeskuksen (Stuk) asiantuntija Kai Hämäläisen mukaan luolan vuotovesistä havaittiin viime toukokuussa poikkeava mittaustulos. Kyse oli kohonneesta tritiumaktiivisuudesta. Tritium on vedyn radioaktiivinen isotooppi.

Kai Hämäläisen mukaan TVO oli kuitenkin tehnyt lisämittauksia vasta syyskuussa. Hänen mukaansa yhtiö olisi voinut tehdä asian selvittämiseksi enemmän jo kesällä. Hämäläinen vakuuttaa kuitenkin, ettei säteilyturvallisuudesta ole tällä hetkellä suurta huolta vuodosta huolimatta.

TVO:n tiedotuspäällikkö Johanna Ahon mukaan yhtiön tutkimusten ja selvitysten mukaan radioaktiivisen tritiumia on päässyt vuotamaan erillisen kalliosuojaan, jossa on välivarastoituna valtion vastuulla olevia radioaktiivisia pienjätteitä.

Johanna Aho korostaa, ettei ydinvoimalaitoksilta kertyvässä jätteessä ole tritiumia, mutta välivarastoiduissa pienjätteissä tiedetään olevan tritiumia. Jätteet on pakattu tynnyreihin ja betonilaatikoihin.

Vielä selvittämättömästä syystä radioaktiivista tritiumia on kertynyt kalliotilan viemärikaivon veteen. Päästölähdettä selvitetään TVO:n ja Stukin yhteistyönä.

Ahon mukaan havaitut pitoisuudet ovat hyvin matalia, noin miljoonasosa ydinvoimalaitoksille sallituista tritium-päästöjen normeista.

TVO:n jäteluolaan Eurajoella on loppusijoitettu ydinvoimaloiden matala- ja keskiaktiivista jätettä sekä valtion vastuulla olevaa pienjätettä, jota kertyy muun muassa terveydenhuollosta ja teollisuudesta.

Juttua muutettu ja täydennetty TVO:n osuudella perjantaina 3.2. 2023 kello 16.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut