Satakunnan Kansa on nimetty ehdokkaaksi Vuoden journalistinen teko -palkinnon saajaksi.
Ehdokkuus annettiin lehden kanteluista Rauman ja Porin kaupunkien tiedon pimityksistä.
Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunnan mukaan kantelut ja niiden uutisointi ovat edistäneet journalismin toimintaedellytyksiä, avoimempaa hallintokulttuuria ja kansalaiskeskustelua.
Ehdokkuutta olivat vastaanottamassa Satakunnan Kansan toimituksen puolesta vastaava päätoimittaja Tomi Lähdeniemi ja toimittaja Sakari Muurinen.
”Ehdokkuus on merkittävä huomionosoitus Satakunnan Kansan tekemälle työlle. Vaikka kyse on meille osin arkisesta työstä niin on hienoa, että se on pantu merkille myös valtakunnallisesti”, Lähdeniemi sanoo.
Satakunnan Kansa teki kantelun Turun hallinto-oikeudelle Rauman kaupunginhallituksen päätöksestä salata kaupunginjohtajan valintaan liittyviä asiakirjoja.
Kantelu liittyi siihen, että Rauman kaupunki haki uutta kaupunginjohtajaa kahdella kaistalla. Normaalin menettelyn lisäksi kaupunginjohtajaa haettiin konsulttiyhtiön avulla, jolloin hakijoiden nimet salattiin. SK:n tulkinnan mukaan menettely oli julkisuuslain vastainen ja heikensi kuntalaisten luottamusta avoimeen päätöksentekoon.
”Kuntakentällä käytetään paljon konsultteja, mutta se ei voi tarkoittaa sitä, että päätöksiä tehdään kuntalaisten selän takana. Julkinen virka vaatii julkisen haun”, päätoimittaja Tomi Lähdeniemi taustoittaa.
Hallinto-oikeus asettui SK:n tulkinnan kannalle ja kumosi kaupunginhallituksen päätöksen marraskuussa 2022.
”Päättäjät eivät aina pidä siitä, että heidän päätöksiään kyseenalaistetaan. Mutta on niin, että päättäjien intressit eivät aina palvele kaupunkilaisten etua”, Muurinen sanoo.
”Rauman kaupunginhallituksen päätöksen kumoaminen on jatkumoa SK:n työlle avoimen päätöksenteon puolesta”, Lähdeniemi sanoo.
Marraskuussa 2021 hallinto-oikeus kumosi Satakunnan Kansan kantelun pohjalta Porin kaupungin päätöksen salata reittilentojen operaattorin kanssa tehdyn ostopalvelusopimuksen. Aiemmin lehti on kannellut aluehallintoviranomaisille ja oikeuskanslerille Porin kaupungin tietopyyntöihin vastaamisesta.
Laillisuusvalvojilta tulleiden moitteiden vuoksi Porin kaupunki on korjannut käytäntöjään avoimemmaksi. Kanteluiden pohjana olleiden tietopyyntöjen avulla Satakunnan Kansa kertoi lukijoille, kuinka Porin kaupunki oli ostanut sadoilla tuhansilla euroilla konsulttipalveluita ilman asianmukaisia kilpailutuksia.
”Meidän näkökulmastamme on selvää, että julkisen vallankäytön pitää olla läpinäkyvää. On meidän työmme palvella lukijoita”, Muurinen sanoo.
”Porin kaupungille täytyy antaa tunnustusta siitä, että viesti on mennyt perille ja asiat ovat muuttuneet parempaan suuntaan. Kaupunginhallitus on selkeästi linjannut avoimemman tiedottamisen puolesta. Tämä näkyy siten, että tietopyyntöihin vastataan nopeammin ja valmistelussa olevista asioista ollaan valmiita kertomaan avoimemmin”, hän jatkaa.
Mikä?
Suuri Journalistipalkinto
Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassamme.
Palkinnon jakaa ja rahoittaa Päätoimittajien yhdistys kumppaneinaan Alma Media, Sanoma Media Finland, MTV, Keskisuomalainen, Otavamedia, A-lehdet, Kaleva, Viestimedia, KSF Media ja Yleisradio.
Eri mediatoimijoista koostuva palkintolautakunta valitsee kaikista ehdotuksista jatkoon menijät. Ehdotuksia käsitellessään palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.
Palkintokategoriat ovat Vuoden juttu, Vuoden journalistinen teko, Vuoden alueellinen vaikuttaja, Vuoden journalistinen pomo ja Vuoden journalisti.
Tällä kaudella kilpailun järjestämisestä vastaa MTV. Voittajat julkistetaan suorassa lähetyksessä 8. maaliskuuta 2023 kello 21 alkaen MTV3-kanavalla.