Lounais-Suomen julkisilla paikoilla pahoinpidellään noin kuusi ihmistä päivässä – Poliisi kirjasi viime vuonna noin 4 700 pahoinpitelyrikosta koko alueella

Lounais-Suomen poliisi kertoo jatkavansa tehostettua valvontaa.

1.2. 15:29

Satakunta

Pahoinpitelyrikosten määrä on kasvanut yli 21 prosenttia Lounais-Suomessa viiden viime vuoden aikana, tiedottaa poliisi.

Vuoden 2022 aikana Lounais-Suomen poliisin tietoon tuli yhteensä noin 4 700 pahoinpitelyrikosta. Myös väkivaltarikosten määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi Lounais-Suomessa.

Poliisin mukaan koronavuosina pahoinpitelyjen tapahtumapaikkana oli usein koti ja muut yksityiset tilat. Viime vuonna painopiste siirtyi julkisiin paikkoihin.

Vuonna 2022 Lounais-Suomen poliisi kirjasi 2 101 pahoinpitelyä yleisellä paikalla. Tämä tarkoittaa lähes kuutta pahoinpitelyä päivittäin. Vuositasolla luvuissa on kasvua 17,5 prosenttia koronaa edeltävästä vuodesta 2019.

Koronan hellittäminen ja ravintolaelämän ja festivaalien paluu selittävät poliisin mukaan ilmiötä. Lisäksi on havaittu ikävä kehityskulku.

"Jo nyt on nähtävissä, että erityisesti nuorten kynnys väkivallan käyttämiseen konfliktitilanteissa on selvästi madaltunut”, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.

Nuorten osuus tilastoissa on hälyttävä. Alle 15 -vuotiaan tekijän henkeen ja terveyteen kohdistuneita rikoksi ilmoitettiin viime vuonna Lounais-Suomessa 455 kappaletta. Kasvua oli 43 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Luku oli lähes 2,5-kertainen vuoteen 2018 verrattuna.

"Poliisi pyrki puuttumaan tilanteeseen valvonnan ja moniammatillisen Ankkuritoiminnan avulla, mutta siitä huolimatta nuorten väkivaltarikollisuus jatkoi kasvuaan myös vuoden loppupuolella”, Lammi toteaa.

Lounais-Suomen poliisi reagoi lisäten syksyllä valvontaa yleisillä paikoilla erityisesti alueensa suurimmissa kaupungeissa. Sillä oli poliisin mukaan vaikutusta. Heinäkuussa ilmoitettiin 317 pahoinpitelyä julkisella paikalla, joulukuussa enää 151, Lammi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut