Kansainvälinen aluekehittäjä Jari Heiniluoma on kuollut

29.1. 14:00

Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 15. joulukuuta 2022 Parkanossa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt 22. kesäkuuta 1964 Karviassa maanviljelijäperheeseen.

Jalasjärven lukiosta ylioppilaslakin hankittuaan Heiniluoma valmistui Helsingin yliopistosta maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi. Maatalousharjoittelu Minnesotassa oli paitsi portti kansainvälisyyteen myös elinikäisten verkostojen perusta. Heiniluomassa yhdistyi liberaali ja avaramielinen maailmanmies juurevaan, maanläheisen satakuntalaisuuteen.

YHTEISKUNNALLINEN vaikuttaminen sai alkunsa nuoriso- ja opiskelijapolitiikasta. Heiniluoma toimi muun muassa Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtajana, Pohjoismaiden keskustanuorten liiton pääsihteerinä ja Suomen ylioppilaskuntien liiton hallituksen jäsenenä

Hän oli eräs kansainvälisimmin orientoituneista nuorista keskustavaikuttajista. Oppivuodet maailmalla, kansainvälisissä nuoriso- ja opiskelijajärjestöissä sekä aika Olli Rehnin avustajana Euroopan parlamentissa Suomen EU-jäsenyyden alkumetreillä olivat luoneet tälle vankan pohjan.

Heiniluoma toimi 1990-luvulla pitkään Keskustan eduskuntaryhmän EU-sihteerinä. Politiikan taustatehtävät veivät hänet sen jälkeen myös ministereiden esikuntatehtäviin, kuten maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojan erityisavustajaksi sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen valtiosihteeriksi.

KANSAINVÄLISYYDEN ohella kiinnostus aluekehittämiseen leimasi Heiniluoman työuraa. Nämä osaamiset yhdistyivät hänen toimiessaan kotimaakuntansa Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälisten asioiden päällikkönä.

Myös vuonna 2013 alkanut kaupunginjohtajuus Parkanossa oli tehtävä, jossa kehittämisote ja laajat verkostot pääsivät oikeuksiinsa. Heiniluoman kaudella Parkanoon rakentui muun muassa moderni koulu- ja kulttuurikampus Kaarna.

Parkanon johtoon hänen oli määrä ja teki mieli palata myös Kuntaliiton varatoimitusjohtajuuden sijaisuuden päättyessä kuluvan vuoden alussa, mutta se suunnitelma ei enää toteutunut.

JARI oli luonteeltaan reilu ja elämänmyönteinen. Hän kävi rock-konserteissa, soitti kitaraa ja hiihti. Jari oli vahva mielipiteissään, mutta ajatteli luovasti ja analyyttisesti. Keskustelukumppania kunnioitettiin.

Vastuuntunto leimasi kaikkea, mihin hän ryhtyi. Asiat hoidettiin ja lopulta ne aina järjestyivät. Hän toimi paikallisesti, mutta ajatteli globaalisti. Viesti kuolinvuoteeltakin kuului: Ukrainan asia on myös meidän asia!

Jari huolehti toisten asioista enemmän kuin itsestään. Kolme lasta olivat kaikki kaikessa. Yhtään pitkää puhelinkeskustelua ei käyty ilman heidän kuulumisiaan.

Timo Reina

Jyri Järvihaavisto

Kirjoittajat ovat Jari Heiniluoman ystäviä ja entisiä työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut