Karin jättikampuksen tukipalveluista äänestettiin – yksi jätti eriävän mielipiteen

Pääosa ruoka- ja huoltopalveluista menee yritysten hoidettavaksi. Mittavan rakennuskompleksin ylläpito- ja huoltokulut ovat miljoonaluokkaa.

Kampuksesta tulee Rauman kaupungille ylläpidettäväksi noin kolme hehtaaria huonetiloja ja runsas määrä talotekniikkaa. Ravintopalveluja on järjestettävänä kampuksen käyttäjien lisäksi kahdelle koululle. Karin kampuksen on tarkoitus valmistua käyttöön vuoden 2024 alusta.

23.1. 19:15

Rauma

Kuluvan vuoden loppupuolella valmistuvan ja 2024 alusta käyttöön otettavan Rauman kaupungin Karin kampuksen tukipalvelut järjestetään pääosiltaan ostopalveluina.

Kilpailutuksella yksityisiltä yrityksiltä hankitaan ruoka- ja puhtauspalvelut, aula- ja kahvilatoiminnat, uimahallin lipunmyynti, vartiointi sekä kampuksen ulkoalueiden hoito.

Kaupungin omana työnä hoidetaan kiinteistöhuoltopalvelut mukaan lukien uimahallin tekniikka, rakennuksen esitystekniikka ja tietoliikenneyhteydet sekä kampuksen markkinointi- ja myynti.

Rauman kaupunginhallitus hyväksyi valmistelutyöryhmän ja virkamiesjohdon esityksen äänestyspäätöksellä 7–2.

Virkamiesten ja kaupunginjohtajan pohjaehdotusta kannattivat äänestyksessä puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sekä jäsenet Samu Vahteristo (kok.), Pasi Mäenranta (ps.), Jari Laihonen (sd.), Iida Lampi (kok.), Jasmin Määttä (ps.) ja Jyrki Soukainen (kesk.).

Sari Seimelä (sd.) ehdotti jäsen Sirpa Viitasen (sd.) kannattamana, että ehdotus hyväksytään muilta osin, mutta puhtauspalvelut ja ruokapalveluista kouluruokailu toteutetaan omana työnä. Seimelä jätti päätökseen eriävän mielipiteensä.

Päätös on merkittävä, sillä Karin kampuksella on monta käyttäjäryhmää arkipäivien lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin, yhteensä tuhansia viikoittain. Kampuksen katon alle sijoittuvat Hj. Nortamon yläkoulu, kansalais- ja musiikkiopistot, nuorisotilat, uimahalli ja liikuntahalli.

Rakennuksen bruttoala on runsaat 31 000 neliömetriä, ja ylläpidon ja huollon kulut miljoonaluokkaa. Kampusrakennus vastaa noin 14 prosentin osuutta kaupungin nykyisestä suoraomisteisesta rakennuskannasta.

Kaupungin oman laskelman mukaan ruoka- ja puhtaushuollon työtehtäviin tarvitaan henkilöstöä 20 henkilötyövuoden työpanoksen verran, ja vuosittaiset käyttömenot olisivat omana työnä noin 1,1 miljoonaa euroa. Hj. Nortamon peruskoulun, kampuksen tapahtumien ja tilaisuuksien ruokapalvelun lisäksi kampuskeittiö toimittaa Raumanmeren yläkoulun sekä Rauman Lyseon lukion koululounaat.

Sen päälle tulisivat keittiön ylläpito- ja pääomavuokrat. Lisäksi ruoka- ja puhtauspalveluiden aloitusvaihe vaatisi noin 300 000 euron alkuinvestoinnit. Ostopalveluvaihto merkitsee, että tuleva yrittäjä vastaa näistä hankinnoista.

Lisää kustannettavaa Rauma saa kannettavakseen teknisestä huollosta, joka siis hoidetaan omana työnä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Rakennuksen ja talotekniikan sekä erityisesti uimahallin vesiprosessi vaatii ympärivuorokautista valmiutta.

Kaupungin oman laskelman mukaan tekniseen ylläpitoon omana työnä tarvitaan kuuden henkilön työpanos. Suunnitelmana on, että kampukselle siirtyisi neljä jo kaupungin palveluksessa olevaa henkilöä ja palkattaisiin kaksi uutta henkilöä.

Työntekijöitä edustavan ammattiliiton paikallisosasto Rauman JHL ry jätti Karin kampuksen tukipalvelujen ulkoistamisesta eriävän mielipiteensä ja puolsi ensisijaisena kaupungin oman toiminnan vaihtoehtoa. Joulukuussa 2022 pidetty yhteistoimintalain mukainen neuvottelu päätyi asiassa erimieliseen lopputulokseen.

Ammattijärjestö esitti vaihtoehtonaan, että pääosa eli ruokahuolto, puhtaanapito ja tekninen ylläpito järjestettäisiin kaupungin omana työnä. JHL:n edustajat ja luottamushenkilöt kritisoivat valittua ostopalvelua huoltovarmuuden riskistä ja kustannuslisästä, joka seuraa ostopalvelut tuottavan yrityksen edellyttämästä voittomarginaalista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut