Tutkija: Porin seutu yksi Suomen keskeisimmistä tulvariskin alueista – valmiustaso pidetään yhä kolmannessa luokassa

Suomessa on jopa 22 merkittävää tulvariskialuetta.

Kokemäenjoen seutu Porin alueella on yksi merkittävimmistä tulvariskialueista Suomessa.

20.1. 11:31

Pori

Porin alueen tulvatilanne on jatkunut viikonloppua kohti mentäessä rauhallisena. Tulevien päivien sääennusteissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, joten merkittävää hyyteen muodostumista ei ole odotettavissa, Porin kaupungin suunnitteluinsinööri Taina Koivisto kertoo tiedotteessa.

Porin kaupungin patoturvallisuusorganisaation valmiutta 3. tasolla jatketaan toistaiseksi.

Luotsinmäenhaarassa Kaarisillan kohdalla olevassa jääpadossa ei ole tapahtunut merkittävää liikehdintää. Meriveden korkeuden ennustetaan laskevan viikonlopun aikana, joten myös jokiveden pinta todennäköisesti jatkaa laskuaan. Kokemäenjoen virtaaman arvioidaan jatkuvan tasaisena viikonlopun ajan.

”Vaikka vesi joessa on jatkanut laskuaan, pysyy tilanteen ennustettavuus edelleen huonona. Esimerkiksi säätilan muutokset ja Kaarisillan jääpadon liikehdintä voivat muuttaa olosuhteita joella nopeasti. Jatkamme siis valmiuden ylläpitoa ja tarkkailua myös viikonloppuna”, Koivisto sanoo.

Mikäli olosuhteissa ei tapahdu viikonlopun aikana merkittäviä muutoksia, tiedottaa kaupunki tulvatilanteesta seuraavaksi maanantaina 23. tammikuuta.

Pori keskeisimpiä tulva-alueita Suomessa

Vuotuinen tulvahuippu ei osu Suomessa välttämättä enää kevääseen, kertoo Tulvakeskuksessa työskentelevä tutkija Kalle Sippel Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

”Tulvia voi olla pitkin vuotta varsinkin etelässä. Kevättulvat ovat perinteisesti olleet Suomessa ne suurimmat tulvat, mutta näin ei välttämättä enää ole”, Sippel sanoo.

Ei siis myöskään ole enää kovin erikoista, että tammikuun puolivälin jälkeen Suomessa tulvii tai on ainakin tulvariski. Ilmatieteen laitos on antanut sekä perjantaille että lauantaille varoituksen tulvariskistä Satakuntaan, Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Kanta-Hämeeseen ja Etelä-Pohjanmaalle.

”Talvitulvat ovat meillä valitettavasti yleistymään päin. Tänä talvena ne ovat olleet poikkeuksellisen suuria”, Sippel sanoo.

Suurin muutosta selittävä tekijä on Sippelin mukaan se ilmeinen eli ilmastonmuutos. Tulvimisen taustalla näyttäisi skenaarioiden mukaan olevan juuri lämpötila eikä esimerkiksi se, että Suomen lounais- ja eteläosissa olisi tulvariskejä alavan maaston takia.

”Oleellista on se, että tuolla alueella suurin osa sateesta tulee vetenä silloin kun lämpötila pyörii nollan tienoilla. Sademäärät ovat kyllä lisääntymässä muuallakin maassa.”

Suomessa on nimetty 22 merkittävää tulvariskialuetta. Niistä keskeisiin kuuluu Sippelin mukaan Porin seutu Kokemäenjoen suulla.

”Tällä hetkelläkin siellä ollaan valmiudessa jääpadon vuoksi.”

Lisäksi tulville alttiita ovat tutkijan mukaan esimerkiksi Lapväärtin taajama Pohjanmaan maakunnassa sekä vähän pohjoisempana Kyrönjoki ja Lapuanjoki. Järvistä tulvariskiä on ollut esimerkiksi Espoon Pitkäjärvessä. Meritulvien osalta riskialuetta on myös Helsingin ja Espoon rannikko.

Entä osaavatko suomalaiset keskimäärin varautua tulviin ja varoa niitä?

”Käsittääkseni voi sanoa, että suomalaiset ymmärtävät tulvariskit”, Sippel sanoo.

Lue lisää: Tulvatilanne jatkuu ennallaan Porin keskustassa - Pakkaset voivat pahentaa tilannetta merkittävästi

Lue lisää: Kaupunki nosti tulvariskin takia valmiuden korkeimmalle tasolle kolme, ensimmäistä kertaa historiassa – suunnitteluinsinööri tyynnyttelee: ”Tilanne on tällä hetkellä rauhallinen”

Päivitetty 20.1. kello 14.24: Lisätty tiedot Porin tulvatilanteesta ja Taina Koiviston kommentti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut