Valma Sarakumpu

22.1. 10:00

Ystävämme, laulaja, taiteilija ja kirjoittaja Valma Sarakumpu sai iäisyyskutsun 4.12.2022 Porin kaupunginsairaalassa 92 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt 3.7.1930 Porissa.

Jäätyään eläkkeelle päätyöstään Hankkijan konttorissa jäi Valmalle, monilahjakkuudelle, aikaa keskittyä näihin mieluisiin harrastuksiinsa. Hänen upea äänensä kuului niin Porin Laulajissa kuin eri laitoksissakin, joissa hän kävi laulamassa. Tauluja Valma maalasi itselleen sekä muille, mutta me tunsimme hänet paremmin uutterana ja taitavana kirjoittajana.

Tutustuimme Valman kanssa Porin työväenopiston Kirjoittajissa. Hänen tekstejään löytyy niin monista antologioista kuin myös Elämäntarina-lehdistä ja SKS:n julkaisuista. Ainakin yksi pääpalkinto tuli koko Suomea koskevassa kirjoituskilpailussa.

Parhaiten Valman teksteihin pääsee tutustumaan hänen vuonna 2010 ilmestyneessä kirjassaan Keväästä ruska-aikaan.

Yli kymmeneen vuoteen Valma ei jalkavaivojensa vuoksi voinut enää liikkua kodin ulkopuolella. Niinpä me vanhemmat kirjoittajat päätimme perustaa niin sanotun Valman piirin, koska kipinä kirjoittamiseen oli hänellä vielä voimakas. Kokoonnuimme noin kerran kuukaudessa Valman kotona Valtakadulla.

Aluksi meitä oli kahdeksan, myöhemmin joukko hupeni kuolemien myötä puoleen. Sopimuksen mukaan toimme tarjoilut mukanamme, mutta joka kerta meitä odotti pöydällä juuri leivottu marjapiirakka!

Meille jäi Valmasta lämmin ja hyvä muisto, jota voimme virkistää aina hänen monista kirjoituksistaan. Kaikille meille on niitä vuosien varrella kertynyt melkoinen määrä.

Punatukkainen Lyttylän tyttö on poissa. Meillä on häntä ikävä.

Raili Koskinen

Pirjo Lahdenranta

Kristiina Ahtola

Ystävät Valman piiristä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut