Ensimmäinen lehti kertoi muun muassa yrityksestä sytyttää uusi kansakoulu tuleen – ”koston virittämä murhapoltto”

Satakunta n:ro 1 ihmetteli 150 vuotta sitten myös, miksi Kokemäenjoen yli ei pystytä rakentamaan siltaa. ”Ruotsissa kulkee rautatie yli wirran.”

Jos vuonna 1873 olisi järjestetty sanomalehtien ulkoasukilpailu, tällä etusivulla olisi tuskin ylletty palkintosijoille.

1.2. 8:17

Helmikuun 1. päivänä vuonna 1873 ilmestynyt ensimmäinen Satakunta-lehti on uuvuttavaa luettavaa. Kuvia ei ole lainkaan. Teksti on vanhanaikaista ja vaikeaselkoista fraktuuraa. Kappaleet ovat pitkiä kuin nälkävuosi.

Suurin osa sisällöstä muistuttaa mielipiteellistä pääkirjoitusta. Lehti ottaa uutisissaankin kantaa muun muassa suomen kielen ja koulutuksen puolesta. Myös vakinaista siltaa vaaditaan Poriin Kokemäenjoen yli.

Satakunta kysyy, onko joki niin pohjaton, ettei siltaa saada rakennetuksi.

”Tämä virta on ehkä omituista luontoa, mutta melkein mikään ei ole nykyaikana pohjatonta”, lehti muistuttaa maltillisesti nykysuomelle käännettynä.

”Sen ovat muut, ruotsalaiset, hiljan näyttäneet Karlstadin ja Arvikan välillä, missä rautatie kulkee yli virran.”

”Suljemme itsemme lukijan suosioon”

Ensimmäinen numero on nelisivuinen. Etusivun yläosassa kerrotaan, että lehti ilmestyy vastakin samankokoisena kerran viikossa. Se on noudettavissa jokaisena pyhättömänä lauantaina aamukymmenestä alkaen O. Palanderin kirjakaupasta.

Hinta on 4 markkaa. Muualta maamme postikonttoreista noudettuna hintaan tulee 25 pennin toimitusmaksu.

Eräänlaisena lukijalupauksena uusi lehti vakuuttaa pitävänsä silmällä kaikkea, mitä ajan juokseva virta maassamme muassaan tuo. Epäselvää silti on, miten lupaus täytetään.

”Sitä emme voi ennakolta arvata. Suljemme vain lehtemme ja itsemme lukijan suosioon. Joka kerta kun eroamme, erotkaamme sovinnolla toinen toisestamme.”

”Lastuläjä koulun alla sytytettiin tuleen”

Ilmoituksia ja kuulutuksia lehdessä on lukumäärällisesti enemmän kuin varsinaisia uutisia. Yksi niistä kertoo Porin seurakunnan ”urkunistin” vaalista ja toinen Helsingissä raivonneesta rajusta pyryilmasta.

Jos Satakunta olisi ollut vuonna 1873 verkossa, netin klikatuin uutinen olisi todennäköisesti ollut kansakoulun perustamiseen liittynyt ankara vastustus Tyrväällä.

Kouluvastaisuus oli pitäjässä niin kiivasta, että valmistumaisillaan oleva koulurakennus oli ”hiljattain joutua koston virittämän murhapolton uhriksi”:

”Sunnuntaina joulukuun 29. päivänä noin kello 7-8 illalla oli lastuläjä rakennuksen alla sytytetty tuleen, joka kuitenkin havaittiin ja saatiin sammutetuksi ennen kuin mikään vahinko oli tapahtunut.”

Kovin hiljattainen uutinen ei helmikuun alussa ollut. Murhapolton yritys oli tapahtunut Tyrväällä 34 päivää aikaisemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut