Pori
Satakuntalaista korkeakoulutusta ja tutkimusta edistävä Satakunnan korkeakoulusäätiö on nimittänyt itselleen toimitusjohtajan. Ensimmäinen toimitusjohtaja on tekniikan tohtori Katariina Yrjönkoski.
Nimitys julkistettiin tiedotustilaisuudessa torstaiaamuna. Säätiön hallituksen puheenjohtajan Sampsa Katajan mukaan uutta avaintehtävää tarvitaan vahvistamaan tukitoimijan roolia entisestään.
”Yrjönkoskella on pitkä kokemus työskentelystä yksityissektorilla ja samanaikaisesti vahva ymmärrys akateemisesta organisaatiosta”, Kataja totesi.
”Lisäksi hänellä on omakohtaista kokemusta tutkimuksesta ja koulutuksesta.”
Edunvalvontaa
Katariina Yrjönkoski, 46, on juuriltaan satakuntalainen, tarkemmin sanottuna kankaanpääläinen. Yritysmaailmassa hän toiminut muun muassa hyvinvointiyrityksen toimitusjohtajana.
Tohtoriksi hän väitteli tietojohtamisen alalta Porin yliopistokeskuksessa joulukuussa 2019. Väitöstutkimustaan varten hän sai itsekin apurahan Satakunnan korkeakoulusäätiöltä.
”Uusi tehtäväni on erinomainen mahdollisuus antaa panokseni säätiön toiminnan kehittämiseen”, Yrjönkoski tuumasi.
”Satakunnassa tarvitaan vahvoja korkeakoulutuksen puolestapuhujia, ja säätiöllä on valtavasti potentiaalia profiloitua vielä voimakkaammaksi sellaiseksi.”
Esimerkiksi Turun yliopiston kenties Satakuntaakin koskettaviin talouden sopeuttamispäätöksiin säätiö voi Yrjönkosken mukaan pyrkiä vaikuttamaan taustalla.
”Sikäli olen toiveikas, että hyvää ja tuottavaa toimintaa ei kannata ajaa alas.”
Sampsa Kataja oli samoilla linjoilla. Hänen mukaansa säätiö on koettanut omalta osaltaan vaikuttaa muun muassa Rauman opettajankoulutuslaitoksen toimintaedellytyksiin.
”Yliopistolla on kuitenkin autonomia. Siinä mielessä säätiö ei potki aisan yli eikä halua suoraan ohjeistaa yliopistoa.”
Yritysyhteistyötä
Säätiön päätehtävänä on kerätä Satakunnasta rahoitusta ja kasvattaa pääomaansa maakunnan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen edistämiseen tiedekorkeakoulupuolella.
Saamansa rahoituksen avulla säätiö muun muassa jakaa apurahoja väitöskirjoja tekeville sekä perustaa lahjoitusprofessuureja. Niitä on Satakunnassa nyt neljä.
Yhteistyö yritysmaailman kanssa on saanut säätiön toiminnassa entistä enemmän painoarvoa. Siitä kertoo muun muassa uusi tohtorikoulutusohjelma, johon rahoitusta hankitaan yhdessä yritysten kanssa.
Toinen esimerkki on yrityskumppanuusohjelma FORE UCPori. Katariina Yrjönkoski on vastannut sen kehittämisestä jo aikaisemmin ja hän jatkaa tehtävässä edelleen.