Kokemäenjoen tulva edelleen riski – valmiustaso nostettiin suurimpaan eli kolmoseen

Kaarisillan jääpadossa on pientä liikehdintää. Tilanteen kehittyminen on kuitenkin vaikeasti ennustettavissa.

Tilanne Porin Kaarisillan edustalla iltapäivällä 18. tammikuuta. Avovesialue on edennyt hieman eteenpäin.

18.1. 14:26

Pori

Luotsinmäenhaarassa Kaarisillan kohdalla olevassa jääpadossa on tapahtunut keskiviikkoaamupäivän aikana pientä liikehdintää. Jääpato on tiivistynyt ylävirran puolelta ja veden pinnan lasku padon ylävirralla on pysähtynyt. Tilanne on edelleen rauhallinen, mutta vaikeasti ennustettava.

Porin kaupungin patoturvallisuusorganisaation johtoryhmä on annetun tiedotteen mukaan päättänyt keskiviikkoaamun kokouksessaan nostaa kaupungin sisäistä valmiutta tasolle kolme.

Varautumistoimenpiteiden organisointia on helpompi järjestää arkena kuin viikonlopun aikana.

Kolmannella tasolla patoturvallisuusorganisaatio on valmiustilassa ympäri vuorokauden. Tilanteen kehittymistä tarkkaillaan ja padonkorjausvalmiutta ylläpidetään koko ajan. Kolmannen valmiustason toimenpiteitä, kuten esimerkiksi väliaikaisia patoja, toteutetaan niiltä osin kuin se katsotaan tarpeelliseksi.

Kaupungin toimista, tulvatilanteesta ja ennusteista tiedotetaan ja hälytystason toimenpiteisiin varaudutaan.

Hälytystason toimenpiteitä ovat muun muassa vuotavan padon pikakorjaus sekä tulvavahinkojen minimointi.

Valmiustasot ovat ohjeellisia ja niitä sovelletaan kulloinkin voimassa olevien vesistö- ja sääennusteiden mukaan.

Sääennusteet ovat muuttuneet tänään hieman pakastavampaa suuntaan ja hyyteen muodostuminen on todennäköisempää. Virtaama joessa joudutaan pitämään suurena, jotta mahdollisuus uuteen jäädytysajoon saadaan tarvittaessa. Tilanteen kehittymisen ennustaminen on tällä hetkellä vaikeaa ja tilanne voi muuttua nopealla aikataululla.

”Nyt käydään muun muassa läpi työnjakoja ja päivystysvuoroja, otetaan valmiuteen työkoneita ja käydään tarkastamassa patoja. Varaudumme mahdollisiin muutoksiin tällä hetkellä mieluummin liikaa kuin liian vähän”, toteaa suunnitteluinsinööri Taina Koivisto Porin kaupungin tiedotteessa.

Keskustan alueelle ei kohdistu tällä hetkellä merkittävää tulvavaaraa, sillä jokivesi ei ole patojen taustan maanpinnan yläpuolella. Tilannetta helpottaa myös se, että jääpato ei ole joen yksiuomaisella osuudella ja osa vedestä pääsee virtaamaan Raumanjuovan kautta merelle. Jos vesi vielä nousee merkittävästi, pääsee se leviämään myös luotojen alueelle, koska jääpato sijaitsee luotojen kärjen alapuolella.

Tulvavaara

Valmiustasot

Valmiustaso 1

Ensimmäiselle valmiustasolle siirryttäessä jokivesi on jo tavanomaista ylempänä ja tilanne on normaalista poikkeava. Sääennusteiden mukaan vesi saattaa jatkaa nousuaan huomattavan korkealle ja myös hyyteen tai jääpadon muodostuminen on mahdollista.

Valmiustaso 2

Toiselle valmiustasolle siirryttäessä vedenpinta on noussut merkittävän korkealle ja sääennusteiden mukaan vesi saattaa jatkaa nousuaan vaarallisen korkealle. Hyyde- tai jääpadon muodostus on todennäköistä tai se on muodostunut, mutta ei aiheuta välitöntä vaaraa.

Valmiustaso 3

Kolmannelle valmiustasolle siirryttäessä jokivesi on noussut padon taustan maanpinnan yläpuolelle ja hyyde- tai jääpadon muodostuminen on joko alkanut tai sen muodostuminen on erittäin todennäköistä. Ison vahingon vaara on todellinen ja edellytykset suurtulvatilanteelle ovat olemassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut