Vesi valtasi kellarin Raumalla – raakavesikanava tulvii myös takapihoille

Kaupunki valmistelee teknistä ratkaisua toistuvan tulvimisongelman torjumiseksi.

Pelastuslaitoksen pumppu helpotti tilannetta Tukkilahdenkadulla veden valtaan joutuneessa kellarissa.

17.1. 10:27

Rauma

Sulamisvedet nousivat omakotitalon kellariin Rauman Tukkilahdenkadulla tiistaina aamulla. Pelastuslaitos hälytettiin pumppaustöihin Tukkilahdenkatu 3:een hieman kello 9:n jälkeen

”Veden pinta ehti nousta noin 30 senttimetriin, ennen kuin pelastuslaitoksen yksikkö pumppuineen ehti paikalle”, kertoo päivystävä palomestari Petri Rantala.

Hänen mukaansa veden tulo näytti loppuneen yksikön ollessa paikalla.

Talon asukas oli varautunut veden nousuun kellariin ja oli ennalta evakuoinut tavaroita kastumiselta. Kellaritulvan merkittävin vahinko on rakenteiden kastuminen.

Pato ja pumppaamo suunnitteilla ratkaisuksi

Metsäteollisuuden raakavesikanavan ja Pitkäjärven laskuojan tulviminen on toistuva ilmiö. Ongelmana on erityisesti veden nousu Tukkilahdenkadun eteläpuolen talojen pihoille ja kellareihin.

Runsaiden sateiden ja lumien sulamisen seurauksena tulvat ovat jälleen nousseet pihoille varsinkin Tukkilahdenkadun loppupäässä. Paikallinen asukas kertoi alueella kulkevan metsäteollisuuden raakavesikanavan ja ojan tulvivan lähes vuosittain kovilla sateilla tai sulamisvesien aikaan.

Rauman kaupungin kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila sanoo tulvimisongelman olevan hyvin tiedossa ja siihen on valmisteltu ratkaisuakin. Laskuojan vedenpinnan hallintaan on suunniteltu padon ja pumppaamon yhdistelmää.

Aerilan mukaan alueen tulvimisherkkyyden taustalla on kolme tekijää. Laskuojan ja vesikanavajärjestelmän täyttymisen lisäksi tulvan tekijöinä on pohjaveden nousu hulevesiviemäreihin ja kellareihin.

Kolmantena tekijänä on meriveden pinnannousu, joka patoaa ojan virtaamaa ja osaltaan nostaa veden pihoille.

Yhdessä nämä aiheuttavat tilanteen, jossa vettä yritetään pumpata hulevesiviemäreihin ja laskuojaan, joista vesi tulvii taas takaisin kiinteistöihin.

Jaakko Aerila kertoo ongelmaa tutkitun maaperätutkimuksella ja pohjavesiolosuhteiden selvittämisellä. Tulviminen toistuu keskimäärin kerran tai kaksi vuodessa, mutta on kiusallinen asukkaille.

Alustavana suunnitelmana on rakentaa laskuojaan pato, jolla estetään meriveden nousu ojaan ja sen patoamisilmiö. Pato varustettaisiin tehokkaalla pumppaamolla, jonka avulla ojavesi pidettäisiin tulvimiskorkeuden alapuolella.

”Hyvin alustava kustannusarvio on noin 100 000 euroa. Suunnittelu on alkuvaiheessa. Rakentaminen edellyttää määrärahaa budjettiin ja pato vesilain mukaista rakennuslupaa”, Aerila sanoo.

Juttu täydennetty tiistaina 17.1. kello 11.55. Lisätty tiedot Rauman kaupungin suunnittelemasta tulvantorjunnan ratkaisusta.

Tukkilahdenkadun loppupäässä kanavan vedet nousevat pihoille.

Lue lisää: Raumalla Kourujärvellä ja Hankkarintiellä tulvavedet pyöräteillä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut