Rauma rajoittaa pakolaisten vastaanottoa – Ukrainan sota kuormittaa kuntapaikkoja

Välivuosi kiintiöpakolaisten ja hätätapausten vastaanottamisessa.

Kuvituskuva.

16.1. 21:06

Rauma

Pakolaisten vastaanottoa rajoitetaan Raumalla kaupunginhallituksen päätöksellä kuluvan vuoden aikana. Pääsyynä on Ukrainan sodan jatkuminen, jonka seurauksena Raumalle on asettunut arviolta noin 320 tilapäisen suojelun nojalla asettunutta ukrainalaista. Heistä merkittävän osan ennakoidaan jäävän paikkakunnalle ja täyttävän turvapaikanhakijoiden kuntasijoituspaikat.

Rauman kaupunginhallitus ilmoittaa Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ely), ettei kaupunki vastaanota vuonna 2023 YK:n pakolaisorganisaation UNCHR:n Suomeen osoittamia niin sanottuja kiintiöpakolaisia ja hätätapauksia.

Vuoden 2024 vastaanottoa arvioidaan myöhemmin kuluvan vuoden aikana. Päätös oli kaupunginhallituksessa yksimielinen.

Tätä Rauma perustelee jo nyt kotoutettavien suurella määrällä tilapäistä suojelua saavia ja turvapaikan hakijoita, joiden kotouttamiseen. Kaupunki varautuu varautuu tänä vuonna 17–19 kuntapaikalla kotouttamiseen ja niiden edellyttämiin palveluihin.

Satakunnan ely-keskus on toivonut, että alueen kunnat tulisivat laajasti mukaan pakolaisten vastaanottoon ja esittänyt sopimuksia kunnille tämän vuoden kiintiöistä. Satakunnan alueella asuu ely-keskuksen mukaan noin 1 700 tilapäisen suojelun statuksella, ja heistä osa tarvitsee kuntapaikan lähiaikoina.

Lisäksi ely-keskus on vedonnut sijoituspaikkojen saamiseksi kiintiöpakolaisille. Vuosittain niin sanottuja kiintiöpakolaisia on tullut noin 20. Näiden lisäksi ely-keskus pyytää kuntia varautumaan kuntapaikkojen osoittamiseen turvapaikanhakijoille, jotka saavat Suomeen oleskeluluvan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut