Entinen kyläkoulu osoitti jälleen tarpeellisuutensa: Leväsjoen uniikki lainausasema on tärkeä kohtaamispaikka ja kirjat kiertävät hyvin

Lähikoulun hankkiminen kyläläisten käyttöön on osaltaan varmistanut sekä palveluja että kohtaamispaikan.

Leväsjoen sivukirjaston hoitaja Paula Luoma värvää uudet lainaajat ilman sähköisiä järjestelmiä. Rea Anttila piipahti paikalla käsityökahvilasta.

16.1. 9:30

Siikainen

On maanantai-ilta ja kello lähestyy kuutta. Yllättävä ruuhka pakkautuu Leväsjoen entisen kyläkoulun pihaan. Liljan Lankakaupan tuhoutuminen marraskuisessa tulipalossa surettaa, kun siinä meni sekä yrittäjän työpaikka että suosittu kohtaamispaikka.

Aktiivisessa kyläyhteisössä uusi kahvila löysi kuitenkin nopeasti paikkansa kyläkoulun tiloista. Maanantain ruuhkalle löytyy selitys sekä Merikarvian-Siikaisten kansalaisopiston Leväsjoen käsityökahvilasta että ikiomasta lainausasemasta, joka on pitänyt pintansa vaikka koululaiset keskitettiin yhtenäiskouluun jo 15 vuotta sitten.

Opettaja Paula Luomalle työ kirjaston hoitajana on antoisa maanantai-iltojen harrastus. Viereisessä luokassa käsityökerhon vetäjälle Pauliina Liljalle käsityöharrastus johti lopulta alan yrityksen perustamiseen. Yhdessä illassa koko yritys tuhoutui, mutta elämä rakkaan harrastuksen parissa jatkuu.

Vuoden alkajaisiksi yhdeksän kurssilaista aloitti antaumuksella uuden työskentelytavan villasukkien neulomisessa. Kärjestä kantapäähän -malli on Liljan oma malli, mutta silti yksilöllinen. Nimittäin jokainen mallintaa ja mitoittaa paperille oman jalkansa.

Kirjaston puolella esittelyssä oli neulemalli- ja virkkausopuksia, joten ihan heti eivät mallit käsityöläisiltä lopu.

Siikaisten kirjastonhoitaja Katri-Helena Saarinen-Holappa kertoi Leväjoen sivukirjaston lukumäärän lisääntyneen viime vuoden aikana.

”Kokoelma on suljettu, mutta pääkirjaston kautta voi sinne tilata Satakirjastojen kirjoja. Digi-aikaan ei ole kuitenkaan ollut tarvetta siirtyä”, Saarinen-Holappa totesi.

Ulla Luoman emännöimässä kahvilassa viime maanantaina väki virtasi paikalle illan mittaan ja juttu luisti. Kyläläiset tarvitsevat kohtaamispaikkansa ja siihen kyläläisten aikoinaan kimpalla ostama entinen kyläkoulu osoitti toimivuutensa. Päivölän kylätalolla kokoonnutaan sitten isommalla porukalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut