Merenkulku- ja varustamoala ennustaa viileneviä suhdannenäkymiä

Kuvituskuva Rauman satamasta.

11.1. 17:35

Rauma

Merikuljetusten määrä ja kysyntä ovat kääntymässä laskusuhdanteeseen. Turun yliopiston merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksen kokoaman varustamobarometrin tunnusluvut näyttävät tulevalle vuodelle heikentyviä näkymiä Itämeren ja Pohjanmeren rahtiliikenteessä.

Suomalaisten varustamoyhtiöiden arvioita kerättiin kyselynä loka–marraskuussa 2022. Sen tulosten perusteella ajankohtainen suhdanteita kuvaava saldoluku oli pudonnut ennätyskorkeasta 86 pisteestä 27 pisteeseen.

Tulevan 12 kuukauden aikajakson suhdanne-ennusteen saldoluku on barometrin mukaan miinuksella 59 pistettä. 64 prosenttia toimialan vastaajista ennakoi jonkin verran huonompaa suhdannekehitystä.

”Barometri kuvastaa hyvin alan tämänhetkistä tilannetta. Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut merkittävästi varustamoiden toimintaympäristöön. Lisäksi vihreä siirtymä, talouden epävarmuus ja työvoimapula heijastuvat vahvasti näkymissä”, sanoo Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala tiedotteessaan.

Varustamotoimialan barometri kertoo kuitenkin merikuljetusten rahtihintojen pysyneen korkeahkolla tasolla. Vastaajista 68 prosenttia ilmoitti rahtihintojen kohoamisesta menneenä vuotena. Tulevalle kaudelle suurin osa ennakoi laskevia rahtihintoja.

Laivojen polttoaineiden ja energian hinnannousu rokottaa varustamotoimialaakin. Ukrainan sota ja pakotteiden sanktiot ovat nostaneet hintoja ja muuttaneet hankintaketjuja. Venäjään kohdistuvien pakotteiden ja vastapakotteiden seurauksena varustamoiden on pitänyt etsiä korvaavia toimittajia kauempaa ja kalliimmalla.

Ympäristösääntelyn kiristyessä varustamot harkitsevat vaihtoehtoja energiapolttoaineille. Barometrin vastaajista enemmistö ilmoitti siirtymistä nestemäisen tai kaasumaisen biopolttoaineen käyttöön aluksilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut