Erkki Mäkelä

16.1. 21:32

Entinen Satakunnan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Erkki Mäkelä kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen Porissa 8.12.2022. Mäkelä oli syntynyt 18.8.1943 Hämeenkyrössä ja joutui varhaislapsuudessaan sotaorvoksi isän kuoltua sodan loppuvaiheessa.

Poliittisen työuransa Mäkelä aloitti Kokoomuksen Nuorten Liitossa vuonna 1968. Liitolla oli niin tärkeä paikka Erkin sydämessä, että hän kantoi rintapielessään KNL:n ansiomerkkiä jatkossa kaikissa tilaisuuksissa aina eläkeikäänsä saakka.

Satakunnan Kokoomuksen toiminnanjohtajaksi Mäkelä siirtyi 1973, ja hän toimi tehtävässä neljällä eri vuosikymmenellä. Tehtävässään hän oli määrätietoinen ja joskus tiukkakin, mutta ennen kaikkea hän oli äärettömän yhteistyökykyinen ja aina syvästi kiinnostunut niin kanssaihmisistään kuin yhteiskunnan muutoksista. Viime mainitussa keskeisenä ajatuksena oli pyrkiä aina miettimään tulevaisuutta, johon hetkessä tapahtuvaa päätöksentekoa pitäisi peilata. Mäkelän ansiota oli paitsi äärettömän ansiokas piirin tulevaisuusasiakirja, myös tulevaisuuskoulutus monille uusille sukupolville.

Mäkelän aikana piirin suurin triumfi oli vuonna 1987 eduskuntavaaleissa, jolloin puolue pääsi punamullan varjossa tapahtuneelta pitkältä korpivaellukseltaan vihdoin hallitukseen. Piiritoimisto ja kenttäväki olivat innossaan, sillä Satakunnassa Kokoomus keräsi huikeat 24,9 prosenttia äänistä ja tavoitteli jopa neljättä kansanedustajapaikkaa. Puoluejohdolla olikin Porin Liisankadun piiritoimistossa Mäkelässä vankka kallio, johon saattoi luottaa.

Mäkelällä oli virkatyönsä lisäksi lukuisia luottamus- ja työtehtäviä, joissa hän pysyi visusti pois julkisuuden valokeiloista, mutta otti alati harteilleen työmyyrän tehtävät. Erityisesti Mäkelä nautti saadessaan aikaan konkreettista hyvää. Hänen toimiessaan Kansallissäätiön asiamiehenä rakentui Porin viidenteen osaan Kansalliskoti ja toimiessaan Porin Suomalainen Vanhainkotiyhdistys ry:n puheenjohtajana valmistui suurponnistuksena lisäsiipi Suomalaisen palvelukodin yhteyteen. Kuriositeettina mainittakoon ponnistelu Meripartiolippukunta Ruoripoikien kouluveneen hankintaan. Ytimenä Erkillä oli pitää huolta muista ihmisistä ja huolehtia tehtävistä, joihin hän oli näiden puolesta sitoutunut.

Kaiken ohi tärkeysjärjestyksessä Erkille meni kuitenkin oma perhe, joka oli hänelle paitsi tuki, myös ylpeyden ja jatkuvan ilon aihe.

Anja-vaimo, poika Jatri ja pojanpojat Aarne ja Aaron olivat kaikki kaikessa niin kotioloissa kuin odotetuilla mökkimatkoilla.

54 vuoden avioliiton aikana Erkki harrasti Anjan kanssa etenkin matkustelua.

Oma lukunsa oli se, että lapsenlapsilleen Erkki halusi näyttää kesämatkoillaan Suomea niin Lapin vaaroineen, Saimaan järvineen kuin vaikkapa Ahvenanmaan saaristoineen. Isänmaa oli hänelle tärkeä.

Kirjoittajina ovat Erkki Mäkelän työkaverit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut