Video: Rekkakuski menetti ajoneuvon hallinnan ja ajautui vastaantulevien kaistalle valtatie 8:lla – Pakettiautoilija menehtyi törmäyksessä

Tuomitun rekkakuskin mukaan tammikuun 2021 onnettomuudessa oli kyse inhimillisestä tragediasta, eikä rikoksesta.

Onnettomuus sattui valtatie 8:lla vuoden 2021 tammikuussa. Kuvituskuva ei liity uutisessa käsiteltyyn tapaukseen.

5.1. 15:55

Pori

Vaasan hovioikeus tuomitsi rekkakuskin kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta tuntuvaan sakkorangaistukseen.

Rekkakuski aiheutti hovioikeuden mukaan tammikuussa 2021 Porissa valtatie 8:lla sattuneessa liikenneonnettomuudessa huolimattomuudellaan pakettiautoa kuljettaneen toisen miehen kuoleman.

Ajokeli oli onnettomuuden sattuessa vaikea lumen pöllyämisen, huonon näkyvyyden ja jäisen tienpinnan vuoksi. Poikkeuksellisen vaikeat talviset olosuhteet kävivät ilmi myös erään sivullisen kojelautakameran tallenteesta.

Kyseiseen kameraan tallentui osittain myös itse onnettomuus.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Rekkakuski kertoi ajaneensa Porista Rauman suuntaan noin 80 kilometrin tuntivauhtia suoralla tiellä, kun tuuli oli aukealla alueella heilauttanut tyhjää perävaunua.

Heilahduksen seurauksena ajoneuvo päätyi vastaantulijoiden kaistalle.

Rekkakuski kertoi pyrkineensä tekemään korjausliikkeitä, muttei onnistunut. Rekka osui vastaan tulleeseen pakettiautoon, jossa oli kuljettajan lisäksi yksi matkustaja. Pakettiauton kuljettaja menehtyi törmäyksessä.

Hovioikeus käsitteli tapausta marraskuussa.

Rekkakuski kiisti syyllistyneensä onnettomuudessa rikokseen. Hän katsoi toimineensa kaikilta osin huolellisesti ja tilannenopeutensa olleen oikea. Sivuttainen puuskittainen tuuli ja tienpinnan erityinen liukkaus olivat tulleet hänen mukaansa yllätyksenä.

Kyse oli rekkakuskin mukaan inhimillisestä tragediasta, eikä rikoksesta.

Satakunnan käräjäoikeus oli jo aiemmin huhtikuussa hylännyt häntä vastaan nostetut rikossyytteet. Käräjäoikeuden mukaan pakettiautoilijan kuoleman aiheutuminen rekkakuskin huolimattomuuden ja laiminlyöntien vuoksi jäi näyttämättä.

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta.

Hovioikeus katsoi 29. joulukuuta antamassaan ratkaisussa, että kymmeniä vuosia alalla työskennelleen rekkakuskin olisi täytynyt huomioida onnettomuuden aikana vallinneet haastavat sääolosuhteet paremmin.

”(Rekkakuski) on ajanut kuorma-autoa yli 40 vuotta, joten hänen on täytynyt havaita tapahtumapäivän poikkeuksellisen vaikea ajokeli”, hovioikeuden tuomiossa todetaan.

”Videotallenteelta ilmenee silmin nähden kova tuuli ja liukas tienpinta. Kuljettajan on varauduttava tien liukkauteen aina muutenkin talvisissa olosuhteissa, eikä se voi tulla varsinkaan ammattikuljettajalle yllätyksenä.”

Vaikeista ajo-olosuhteista ja niiden vaikutuksista kertoivat oikeudenkäynneissä myös sivullinen, jonka kojelautakameraan onnettomuus tallentui sekä raskaan kaluston käytön opetukseen erikoistunut liikenneopettaja.

Rekkakuski olisi hovioikeuden mukaan voinut estää onnettomuuden syntymisen ajonopeuttaan laskemalla tai pysäyttämällä matkantekonsa kokonaan.

Rekkakuski (s. 1958) tuomittiin hovioikeudessa kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 80 päiväsakkoon, josta kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 1 680 euroa.

Hovioikeuden ratkaisuun on mahdollista vielä hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut