Tahkoluodon merituulipuiston massiivisen laajennuksen kaava sai lainvoiman – Tällaisella aikataululla jopa miljardin euron hanke on tarkoitus toteuttaa

Muutaman vuoden kuluttua Tahkoluodon edustan merialueen siluettia voi hallita 40 jopa 310 metrin korkeuteen yltävää merituulivoimalaa.

Tältä Tahkoluodon merituulipuisto näyttäisi laajennuksen jälkeen.

5.1. 8:08

Pori

Tahkoluodon merituulipuiston massiivisen laajennuksen kaava on saanut lainvoiman, ja seuraavaksi Suomen Hyötytuuli Oy:n yli 500 megawatin tuulivoimahanke etenee lupavaiheeseen.

Porin kaupunginvaltuusto hyväksyi kaavan 14. marraskuuta 2022. Se sallii rakentaa alueelle enintään 40 meriperustuksille asennettavaa tuulivoimalaa, joiden pyyhkäisykorkeus on enintään 310 metriä ja yksikköteho 11–20 megawattia. Voimalat tulee yhdistää mantereen sähköverkkoon merikaapeleilla.

”Kyseessä on merkittävä askel kohti markkinaehtoista merituulivoimatuotantoa Suomessa kaavan mahdollistaessa uusimpien, yli 15 megawatin voimaloiden rakentamisen”, Suomen Hyötytuuli sanoo tiedotteessa.

Tuulivoimala-alueen laajennus tulee vuonna 2017 valmistuneen Suomen ensimmäisen merituulipuiston läheisyyteen. Tahkoluodon merituulipuisto on samalla maailman ensimmäinen jäätyvän meren olosuhteisiin rakennettu merituulipuisto.

Uudet voimalat on määrä rakentaa avomerelle, nykyisen tuulipuiston luoteispuolelle. Laajennusosan kaava-alueen pinta-ala 128 neliökilometriä, ja se sijaitsee 4–22 kilometrin etäisyydellä rannasta.

Kaavan hyväksymisen myötä hanke etenee vesi- ja rakennuslupavaiheeseen, tekniseen suunnitteluun ja investoinnin valmisteluun.

”Hankkeen arvioitu valmistumisajankohta on vuonna 2027”, tiedotteessa kerrotaan.

Suomen Hyötytuuli on kertonut aiemmin, että hankkeen alustava kustannusarvio on karkeasti noin miljardi euroa.

Suunnitellun merituulipuiston vuosituotannon arvioidaan yltävän 2 000 gigawattituntiin.

Suomen Hyötytuulen toimitusjohtaja Toni Sulameri hehkuttaa tiedotteessa hankkeen merkitystä Suomen energiantuotannolle sekä tuulivoimatuotannon kehitykselle myös kansainvälisesti.

”Tahkoluodon laajennus on merkittävä askel Suomen Hyötytuulen merituulivoiman kehitystyössä kohti markkinaehtoista ja vastuullista energiantuotantoa. Näemme, että hanke toimii merituulivoiman liiketoiminnan käynnistäjänä Suomessa.”

Vuonna 1998 perustettu Suomen Hyötytuuli Oy on niin sanottu Mankala-yhtiö, joka toimittaa osakkailleen sähköä omakustannushintaan. Yhtiön omistavat Helen, Alva-yhtiöt, Lahti Energia, Lappeenrannan Energia, Pori Energia, Tampereen Sähkölaitos, Turku Energia ja Vantaan Energia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut