Olkiluodon uudelle ydinjätteen loppusijoitusalueelle vuoden lisäaika – lupaprosessit ennakoitua työläämpiä

Hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen maanpäällisen loppusijoitusalueen kaavoitus sai lainvoiman.

4.1. 18:00

Eurajoki

Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluodon ydinvoimalaitosalueelle suunniteltu hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusalue on edennyt yhden askeleen. Eurajoen kunnanvaltuuston marraskuussa hyväksymä voimalaitosalueenasemakaavamuutos on saanut lainvoiman.

TVO on muutaman vuoden ajan valmistellut kokonaan uutta loppusijoitusratkaisua ydinvoimalaitoksista kertyvälle vähäaktiiviselle jätteelle. Kallioloppusijoituksen sijaan Olkiluodon laitosalueelle on tulossa maanpäällinen loppusijoitusalue, jonne jätteet läjitetään pakattuna maakerroksen alle.

Alustavana suunnitelmana on ollut, että loppusijoitus olisi alkanut vuonna 2024, mutta lupavalmisteluihin ja -käsittelyyn tarvitaan lisäaikaa.

TVO:n projektipäällikkö Pasi Iivonen arvioi, että toiminnan aikatauluun tulee pidennys ja loppusijoituksen aloitus siirtyy todennäköisesti vuoteen 2025. Iivosen mukaan ensisijaisena syynä on loppusijoitukselle edellytetty ympäristölupa, jonka käsittelee Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Koska maanpäällisen ydinjätteen loppusijoituksen ympäristölupa on lajissaan ensimmäinen Suomessa, sen käsittely vaatii ilmeisesti aikaa ja työtä normaalia enemmän.

Hyväksytyn ympäristöluvan lisäksi loppusijoitusalueen rakentaminen vaatii rakennusluvan kunnalta. Loppusijoitustoiminnan aloitus edellyttää myös ydinturvallisuudesta vastaavaan viranomaisen eli Säteilyturvakeskuksen (STUK) lupaa. Viranomainen valvoo myös loppusijoitusta.

Uusi loppusijoituslaitos on suunniteltu rakennettavaksi Olkiluodon voimalaitosalueen luoteisnurkkaan, jossa oli aiemmin voimalan majoituskylä. Majoitusrakennukset on purettu.

Eurajoen kunnanvaltuuston hyväksymä asemakaavanmuutos kattaa noin 25 hehtaarin alueen. Asemakaavassa on erikseen osoitettu alue, jolle on mahdollista rakentaa voimalaitosten tarvitsemia rakennelmia ja laitteita sekä hyvin matala-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitusalue.

Pasi Iivonen kertoo ensimmäisen vaiheen suunnitelmana olevan laajuudeltaan noin 8 800 neliömetrin eli vajaan hehtaarin loppusijoituslaitosalueen rakentaminen. Alue varustetaan tiiviillä pohjarakenteella, jonka päälle läjitetään pakatut jätteet.

Iivonen korostaa, että loppusijoitetut jätepakkaukset peitetään viiveettä maakerroksella ja loppusijoitus tehdään kampanjoina niin, ettei jätetäyttö jää avoimeen tilaan. Ennen loppusijoitusta jätteet ovat nykyiseen tapaan välivarastoituna matala- ja keskiaktiivisen jätteen välivarastossa.

Mikäli lupaprosessit etenevät ennakoidusti, ajoittuu loppusijoituskentän ja sen oheisvarustuksen rakentaminen kesälle 2024, Pasi Iivonen arvioi aikataulua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut