Diplomi-insinööri Heikki Valkama on kuollut

8.1. 5:00

Diplomi-insinööri Heikki Valkama siunattiin haudan lepoon Porissa 10. joulukuuta 2022.

Mieleeni muistuu ensimmäinen tapaaminen Heikin kanssa. Kiertelimme Turun historiallista keskustaa ja esittelin Vanhaa Suurtoria. Sittemmin jatkuivat yli kahden vuosikymmenen ajan lukuisat keskustelut niin menneestä kuin tulevasta Porissa, Turussa ja perheelle rakkaassa kesäpaikassa Kristiinankaupungissa. Sauna lämmitettiin, koivuvihdan ja tervalepän tuoksu yhdistyi meren tuuleen; kuistilla istuimme ja paransimme maailmaa, ulapalla näkyi vanhan kaupungin horisontti, Ulrika Eleonoran kirkon kalteva torni.

Heikki Valkama syntyi 22. toukokuuta 1944 Laihialla ja valmistui ylioppilaaksi Kurikan yhteiskoulusta. Matemaattisesti lahjakas Heikki valitsi elämänurakseen konetekniikan: hän edusti ensimmäistä vuosikurssia vastaperustetussa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa.

Ura alkoi laboratorioinsinöörinä legendaarisen professori Jaakkima Kilven laboratoriossa ja jatkui sen jälkeen Rosenlew-yhtiöiden palveluksessa Porissa. Heikistä kehittyi yksi maamme johtavista maatalouskoneasiantuntijoista ja työmatkat veivät häntä Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin.

Uran kolmanteen vaiheeseen kuului toiminta yksityisyrittäjänä. Lukuisat olivat ne yritykset Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, joissa Heikki vieraili ja laati asiaankuuluvat laatujärjestelmät. Ammattitaitoon yhdistyi luontainen kyky palvella asiakkaita.

Heikin kiinnostus historiaan ja inhimilliseen kulttuuriin oli monitahoista, Raamatusta päivänpolitiikkaan, maailman valtavirroista oman suvun menneisyyteen. Hämmästyttävällä muistilla hän kertasi sukunsa vaiheita aina vuosisatoja taaksepäin. Juuret olivat syvällä Jalasjärven mullassa. Heikki oli pitkään Luopajärven Köykkä-Suku seuran aktivisti ja puheenjohtaja, joka harjoitti sukututkimusta tieteellisellä otteella.

Opiskeluaikana vuonna 1970 Heikki solmi avioliiton kuvataiteilija Pirkko Latvateikarin kanssa. Liitosta syntyi kolme lasta. Pariskuntaa yhdisti vahva kiinnostus kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin asioihin; Heikki puhui puolisostaan suurella arvostuksella: Pirkon taiteellinen työskentely oli hänelle ilon ja innoituksen lähde. Eläkevuosina toivat lastenlapset uutta sisältöä elämään.

Heikki Valkamaa jäivät kaipaamaan perhe, sukulaiset läheltä ja kaukaa sekä lukuisat ystävät, ammattitoverit ja liikekumppanit. Heikin rakastettavassa persoonassa yhdistyivät pohjalainen kansanomaisuus ja poikkeuksellisen laaja klassinen sivistys.

Heikki Valkama oli hieno mies.

Tapio Salmi

akatemiaprofessori

Kirjoittaja kuuluu Heikki Valkaman lähipiiriin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut