Moni yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista poistui – Katso tästä, mikä korvauksissa muuttui

Muutokset vaikuttavat myös matkojen korvaamiseen.

Kuvituskuva arkistosta.

3.1. 19:30

Suurimmasta osasta yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä ei voi enää saada korvausta, tiedottaa Kela. Muutos astui voimaan vuoden alusta.

Kela maksoi vuonna 2021 korvauksia Satakunnan hyvinvointialueella yksityisten sairaanhoidon tutkimus- ja hoitokustannuksista yli 3 miljoonaa euroa. Korvauksia maksettiin tuolloin yli 50 000 henkilölle.

Kela ei enää korvaa esimerkiksi lääkärin toimenpiteitä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksia, säde- ja sytostaattihoitoa, fysioterapiaa ja valohoitoa, eikä sairaanhoitajan antamaa hoitoa.

Kela-korvauksen voi edelleen saada niistä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä, jotka koskevat mielenterveyden ja suun hoitoa.

Koronarokotustoimenpiteestä ja koronavirustestistä (PCR- tai antigeenitesti) saa kuitenkin korvausta 30. kesäkuuta asti. Korvaus säilyy myös niissä tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saa myös psykologin tekemistä tutkimuksista.

Lisäksi kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saa jatkossa tasasuuruisen 8 euron korvauksen. Korvaus on kuitenkin suurempi, jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri.

Yksityisen sairaanhoidon korvauksien muutos vaikuttaa myös asiakkaan oikeuteen saada korvausta matkastaan yksityiseen sairaanhoitoon. Kela korvaa asiakkaan matkoja yksityiseen sairaanhoitoon vain, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa.

Jos asiakas kuitenkin hakeutuu hoitoon hyvinvointialueen antamalla maksusitoumuksella tai palvelusetelillä, matka korvataan sinne, mistä asiakas on hankkinut hoidon. Tällöin asiakas tarvitsee matkakorvauksen hakemiseksi todistuksen matkakorvausta varten (SV 67), josta ilmenee, että annettu hoito perustuu maksusitoumukseen tai palveluseteliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut