Satakunnan edustalle kaavaillut jättimäiset merituulipuistot saivat tutkimusluvan – Olisi toteutuessaan miljardien eurojen investointi

Toinen merituulipuisto tulisi 34 kilometrin päähän rannikosta Merikarvian edustalle ja toinen 88 kilometrin päähän rannikosta Porin edustalle.

Arkistokuvassa merituulivoimaloita Porin edustalla.

29.12.2022 19:53

Kahta massiivista merituulipuistoa Satakunnan edustan merialueelle suunnitteleva ruotsalainen Eolus on saanut hankkeilleen tutkimusluvat, kertovat Valtioneuvosto ja Eolus tiedotteissaan. Valtioneuvosto myönsi luvat torstaina.

Satakunnan edustalle suunniteltujen merituulivoimaloiden yhteenlaskettu kapasiteetti on 3,5 gigawattia, mikä tarkoittaisi vuositasolla 14–16 terawattitunnin tuotantoa.

Tuuliaksi ja Wellamoksi nimetyille hankealueille suunnitellaan yhteensä noin 200 merituulivoimalaa, mutta lopullinen määrä voi muuttua suunnitelmien edetessä.

Molemmat tutkittavat merialueet ovat Suomen talousvyöhykkeellä. Tuulia sijaitsee 34 kilometriä rannikosta Merikarvian edustalla ja Wellamo 88 kilometriä rannikosta Porin edustalla.

Tuulia-hanke sisältäisi arviolta 75–100 merituulivoimalaa, joiden yhteenlaskettu teho olisi 1,5 gigawattia. Wellamoon voimaloita voisi tulla sata, ja yhteisteho olisi 2 gigawattia.

Tuulian tutkimuslupa on voimassa lokakuun loppuun vuonna 2024 ja Wellamon tutkimuslupa vuoden 2027 lokakuun loppuun. Valtioneuvosto myöntämät luvat ovat täytäntöönpanokelpoisia mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.

Hankkeiden ympäristövaikutusten arviointimenettely on määrä aloittaa tammikuussa, ja merenpohjan tutkimuksia tehdä vuoden 2023 aikana.

”Tavoitteemme on, että Tuulia ja Wellamo tuottavat sähköä 2030-luvun aikana”, Eoluksen Suomen merituulivoimahankkeista vastaava projektipäällikkö Anu Vaahtera sanoo tiedotteessa.

Vaahtera kertoi Satakunnan Kansalle lokakuussa, että hankkeiden kustannusluokka on miljardeja euroja.

Tutkimusluvat mahdollistavat hankealueiden merenpohjan tarkemman tutkimisen. Ympäristövaikutusten arvioinnin aikana kartoitetaan hankkeen ympäristövaikutuksia ja etsitään keinoja niiden lieventämiseksi.

Ympäristövaikutusten arviointiin kuuluvat julkiset kuulemiset on määrä järjestää vuosina 2023–2024.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut