Rauman kaupunginjohtajan virkahakuun tiedusteltiin kymmentä ”mustaa hevosta”

Kaupunki luovutti Turun hallinto-oikeuden valitusratkaisun jälkeen valmistelutoimikunnan pöytäkirjat.

Rauman kaupunginjohtajan työhuone ja nimikyltti olivat syyskuussa 2021 tyhjillään. Liedon kaupunginjohtajan Esko Poikelan valinta Raumalle eteni lopulta nopeasti ja täysin yksimielisesti.

27.12.2022 18:15

Rauma

Kesän ja alkusyksyn 2021 aikana tunnusteltiin virallisen hakuprosessin ulkopuolella kaikkiaan kymmenen henkilön kiinnostusta Rauman kaupunginjohtajan virkaan. Heistä lopulta vain kaksi ilmaisi olevansa käytettävissä mikäli heidän valitaan ”mustana hevosena” eli antoivat suostumuksensa virkaan.

Rauman kaupunki toimitti Satakunnan Kansan syyskuussa 2021 esittämän tietopyynnön mukaisesti kaupunginjohtajan virkavaalin valmistelutoimikunnan pöytäkirjat nyt joulukuussa 2022.

Tämä toteutui tosin vasta Turun hallinto-oikeuden valitusratkaisulla Satakunnan Kansan muutoksenhaulla. Turun hallinto-oikeus totesi marraskuussa 2022 antamallaan ratkaisulla toimikunnan pöytäkirjojen olevan julkisia asiakirjoja.

Valmistelutoimikunta ei julkistanut pöytäkirjojaan, eikä tietoja virkaan mahdollisesti halukkaista ja kysellyistä kandidaateista. Toimikunta hylkäsi päätöksellään SK:n tietopyynnön pöytäkirjoista. Perusteluna oli, että kyse on viranomaisen sisäistä työskentelyä varten laadituista asiakirjoista, joihin ei sovelleta julkisuuslain säädöksiä.

Hallinto-oikeuden päätöksellä julkisiksi tulleet pöytäkirjat kertovat nimitiedot virkahakuun tunnustellut ja tavoitellut ”mustat hevoset”.

Kymmenestä rekrytointiprosessiin kartoitetusta henkilöstä suostumuksensa antoivat kesäkuussa Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaksi valittu Harri Hagman ja Liedon kaupunginjohtaja Esko Poikela. Hagman toimi aiemmin Satakunnan sairaanhoitopiirin Satadiag -liikelaitoksen johtajana.

Kaupunginjohtajan virkaan tuli valituksi syyskuussa 2021 kaupunginvaltuuston yksimielisellä päätöksellä Esko Poikela. Myös valmistelutoimikunta ja kaupunginhallitus olivat yksimielisesti Poikelan valinnan kannalla. Suostumuksensa Esko Poikela vahvisti toimikunnalle 8. syyskuuta 2021.

Julkisessa haussa Rauman kaupunginjohtajan virkavaaliin ilmoittautui seitsemän hakijaa. Heistä valintaprosessin loppusuoralle etenivät Raahen kaupunginjohtaja, diplomi-insinööri Ari Nurkkala ja valtiotieteiden maisteri Timo Nousiainen Torniosta.

Virallisen hakuprosessin ulkopuolella virkavaaliin kartoittivat mahdollisia ehdokkaita toimikunta sekä kaupungin toimeksiannosta rekrytointikonsultti Mercuri Urval.

Toimikunta kutsui haastatteluihin kaksi hakemuksensa jättänyttä sekä seitsemän tunnustelukeskusteluissa ollutta henkilöä. Jälkimmäisestä ryhmästä suostumuksensa prosessiin ilmaisivat siis Harri Hagman ja Esko Poikela.

Muut rekrytoinnin kohteina olleet eivät ilmaisseet halukkuuttaan, eivätkä olleet mukana kaupunginjohtajavalinnan jatkoprosessissa. Keskusteluissa oli mukana lähinnä kuntien ja kuntayhtymien johtotehtävissä työskenteleviä henkilöitä, mutta ei merkittävien kaupunkien johtajia.

Satakunnan Kansa ei julkista nimilistaa, koska listalla olevat henkilöt eivät itse hakeutuneet valintaprosessiin.

Yhtenä haastatelluista oli ex-puoluejohtaja, ex-kansanedustaja ja ex-ulkoministeri Timo Soini. Hän ilmoitti kiinnostuksensa Rauman kaupunginjohtajan virkaan SK:n haastattelussa. Soini oli haastattelutentissä, mutta sen edemmäs prosessi ei edennyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut