Paniikki otti vallan jouluaamuna 1882 Kokemäen kirkossa: ”Ja niitä ruumiita kannettiin, oi voi kun niitä ruumiita kannettiin”

Täpötäydessä kirkossa syntynyt pakokauhu johti 140 vuotta sitten kolmen ihmisen kuolemaan Kokemäellä. Onnettomuuden syy oli väärä hälytys.

Kuva Kokemäen kirkosta ennen sen ristikirkoksi laajentamista. Ikivanha kuva löytyi Mustalan talon vintiltä syksyllä 1935, ja valokuvaaja Axel Eriksson teki siitä kopioita myyntiin. Kuva lienee otettu 1880-luvun alkupuoliskolla. Kuvassa näkyy molemmat kirkon ovista.

”Pimeällä kirkonmäellä vallitsi mahdoton meteli ja huuto. Ihmiset valittivat ja lapset kirkuivat.” Näin muisteli Kokemäen Säästöpankin eläkkeellä ollut pankinjohtaja Kaarlo Hallamaa lapsuutensa joulukirkkoa 75 vuotta myöhemmin.

Ikimuistoisen kirkkomatkan aikaan Hallamaa oli 12-vuotias. Hän pelastautui pakokauhun täyttämästä kirkosta hyppelemällä kirkonpenkkien kirjalautoja eli virsikirjatelineitä pitkin kohti lähintä ikkunaa, jonka paniikkiin joutuneet miehet olivat rikkoneet. Ikkunalla oli tungosta, isot miehet tyrkkivät pojanruipelon syrjään. Hän pääsi hyppäämään ikkunasta ulos vasta, kun ruuhka helpotti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut