Muusikko Teemu Ruokoski

19.12.2022 15:24

Pomarkun kyläsillan ympäristö täyttyi kynttilöistä 26.11.2022, kun muusikko Teemu Ruokoski nukkui pois keikkamatkalla saatuun sairauskohtaukseen. Vain 45-vuotiaana menehtynyt Ruokoski jätti jälkeensä surun, jonka hyvät ja rakastetut ihmiset lähtiessään jättävät.

Teemu syntyi Pomarkkuun 15.2.1977. Lapsesta asti hänen korviaan vaivasi kuulonalenema, ja molempiin korviin tarvittiin kuulolaitteet. Heikko kuulo ei kuitenkaan estänyt häntä toteuttamasta rakkauttaan musiikkiin.

Teemua voitaneen pitää itseoppineena muusikkona, joskin hän suoritti nuorena poikana pomarkkulaisen rock-korkeakoulun niin sanotussa Vallin kanalassa. Sieltä löytyivät myös ensimmäiset soittokaverit, minkä jälkeen multi-instrumentalistin tie vei useammankin eri bändin kokoonpanoon. Porilaisen bilebändi Remixin basistina matka kulki ympäri Suomen 12 vuoden ajan.

Jääkiekon SM-liigakauden 2012–2013 alussa Remix teki Porin Ässille kannatuslaulun Isomäen legenda. Ruokosken sävellys pauhasi Isomäen patakattilassa niin, että Ässien kausi päättyi Suomen mestaruuteen 35 vuoden tauon jälkeen. Keväällä Remix soitti Isomäen legendaa Porin torilla 20 000 patasydämen laulaessa mukana.

Vaikka mies viiletti maailmalla, Pomarkku oli aina hänelle koti. Teemu oli henkeen ja vereen pomarkkulainen, minkä huomasi paitsi hänen puheistaan, myös puheestaan. Vahva Pomarkun murre kuului sanavalinnoissa, täytesanoissa, sanojen taivutuksissa ja äänenpainoissa.

Pomarkkulaisuuden ansiosta sain itsekin häneen tutustua. Teemu halusi auttaa oman kylän nuoria musiikkiharrastuksen parissa ja lupautui äänittämään teinivuosieni bändille demon. Se oli nuorille pojille valtavan iso asia. Tuon jälkeen jatkoin erinäisten äänitysprojektien parissa hänen kotistudiollaan Pomarkunjoen varressa.

Kotikylä tiivisti ystävyyttämme vuonna 2016, kun Pomarkun vanha kivisilta oli tullut tiensä päähän ja korjausrahoitus näytti epävarmalta. Teemu laittoi minulle viestin, että tehdään laulu Pomarkun sillasta. Menin hänen luokseen, otimme kitarat käteen ja aamuyön tunteina kappale oli valmis. Kahden Tonnin Duo teki Silta-biisejä lopulta kolme kappaletta. Neljän vuoden laulamisella itse siltakin saatiin korjatuksi.

Teemun ystävänä sain kokea sitä samaa välittämistä, josta hänen läheisensä pääsivät osallisiksi. Kohdatessa Teemu oli aina läsnä. Hän otti muiden murheet omiksi murheikseen ja iloitsi täysillä toisten onnesta. Teemun seuraa odotettiin ja hänen vitseilleen naurettiin. Vaatimattomalla miehellä oli valloittava karisma.

Teemu tiesi, että viimeisen sillan toisellakin puolella elämä jatkuu ja soitto soi. Marraskuun kynttilät Pomarkun sillan kupeessa kertoivat surusta, mutta valaisivat taiteilijan tien yli viimeisen virran. Kun sulkee silmänsä, voi kuulla kosken kohinan yli kantautuvan tutun äänen.

Jaakko Aromaa

Kirjoittaja on Teemu Ruokosken ystävä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut