Joulurauha julistetaan Porissa jouluaattona perinteisesti Raatihuoneella – vaikuttaa liikennejärjestelyihin

Tilaisuus alkaa kello 11.45 PTS Puhallinorkesterin esittämillä hartailla joululauluilla.

Joulurauhan julistusta Porissa lumettomana jouluna vuonna 2019.

20.12.2022 13:34

Joulurauha julistetaan perinteiseen tapaan jouluaattona 24. joulukuuta Porin Raatihuoneen edustalla, Porin kaupunki kertoo tiedotteessa.

Tilaisuus alkaa kello 11.45 PTS Puhallinorkesterin esittämillä hartailla joululauluilla.

Ennen joulurauhan julistamista lauletaan, soittokunnan säestämänä, virrestä Jumala ompi linnamme säkeistöt 1 ja 4.

”Kellon lyötyä 12 soitetaan fanfaari ja Porin vs. kaupunginjohtaja Lauri Kilkku lukee joulurauhan julistuksen. Tilaisuuden lopuksi lauletaan soittokunnan säestämänä Maamme-laulu sekä soitetaan Porilaisten marssi”, kertoo kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin tiedotteessa.

Porissa joulurauha julistettiin ensimmäisen kerran jo 1700-luvulla. Joulurauhan julistaminen on vanha kaupunkilaistapa, jota alettiin vaalia uudelleen vuonna 1960. Tuolloin Porin Raatihuoneella joulurauhan julistustekstin luki pormestari Väinö Hahta. Tilaisuuden ohjelmaan kuului myös suomalaista marssimusiikkia, jouluvirsi ja Maamme-laulu.

Joulurauhan tekstin on oman ilmoituksensa ja säilyneen perimätiedon mukaan kirjoittanut Satakunnan Museon johtajana toiminut Unto Salo. Tekstin pohjana Salo käytti turkulaisten julistusta, jota hän muokkasi vähemmän rangaistuspainotteiseen muotoon sekä täydensi jouluevankeliumiviittauksilla.

Joulurauhan julistamistilaisuuden järjestää Porin kaupunki. Juhlavan ja hartaan tilaisuuden tarkoituksena on virittää kuulijat joulun juhlaan.

Porin Raatihuoneen edusta suljetaan moottoriajoneuvoliikenteeltä tapahtuman ajaksi lauantaina 24.12. kello 11.20–12.20. Hallituskatu on kokonaan suljettuna Selim Palmgreninkadun ja Teatterikadun välistä. Lisäksi Hallituskadun länteen päin kulkeva kaista on suljettuna Antinkadun ja Selim Palmgreninkadun välistä. Poikkeuksena kuitenkin se, että tontille ajo sallitaan.

Hallituskadulla idästä tuleva liikenne ohjataan Antinkadulle ja lännestä tuleva liikenne etelään Teatterikadulle. Mahdolliset sulkualueella pysäköitynä olevat ajoneuvot pysyvät tapahtuman ajan pysäköitynä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut