Säilyykö Satakunnan hanki aattoon asti tihkusateilta? Meteorologilla on alustava arvio siitä, näemmekö valkean joulun

Yhdeksän vuotta sitten joulukuussa oli niin lämmintä ja sateista, että Porin puistotoimen kukkasipuli-istutukset Kirjurinluodon Vetovoima-teoksen vieressä olivat lähellä jäädä veden alle.

18.12.2022 19:45

Satakunta

Satakuntaa odottaa alkavalla viikolla tihkusadejakso, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo.

Lunta oli sunnuntain mittaustietojen mukaan noin 15–20 senttimetriä kautta maakunnan. Alkavalla viikolla siitä sulatellaan ainakin noin puolet pois, Valta sanoo.

Sunnuntai-iltana Satakunnan yli liikkuu räntäistä vettä pudotteleva sadealue. Lämpötila on nollan tuntumassa. Yöksi selkenee ja lämpötila tippunee sisämaassa ainakin pakkaselle.

Maanantaina sää on pitkälti samanlainen kuin sunnuntaina. Tiistaina maakuntaan saapuu sadealue, joka tihkusateineen viipyy parisen vuorokautta torstaihin asti. Päivälämpötila voi nousta jopa viiteen asteeseen. Tuuli on leutoa.

”Vettä tulee maksimissaan viitisen millimetriä. Lumen sulamisnopeus riippuu paljolti lämpötilan, sademäärän ja olemassa olevan lumipeitteen määrästä”, Valta muotoilee.

Hänen arvionsa mukaan vesisade ei veisi valkeaa maasta kokonaan viikonlopun joulunpyhiin mennessä.

”Lisää lunta ei kuitenkaan ole jouluun mennessä tulossa, mutta viikonloppua kohden lämpötilat putoavat pakkaselle myös päivällä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut