Koronaa yhä paljon Satakunnassa – RS-viruksen takia sairaalaan joutunut kauden aikana jo 14 lasta

Ensi vuoden alusta lähtien tartuntatautipäivärahaa ei enää koronan takia saa.

Koronan lisäksi myös RS-virusta ja influenssaa on nyt liikkeellä Satakunnassa. Koronaa on muun muassa 26 maakunnan hoivakodissa, ja myös influenssatartuntoja on todettu hoivakodeissa.

16.12.2022 18:09

Satakunta

Koronatapauksia on Satakunnassa edelleen paljon ja joulun ajan haasteena ovat myös käynnissä olevat influenssa- ja RS-virusepidemiat, kertoo Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tiedotteessaan.

Tartuntatautirekisterin perusteella kahden viimeisen täyden viikon aikana Satakunnassa on varmistettu 1 032 uutta koronatapausta. Ilmaantuvuus on maakunnassa suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Todellinen ilmaantuvuus on selvästi korkeampi, sillä näytteitä otetaan vain pienestä osasta tapauksia.

Myös influenssaepidemia on selvästi käynnistynyt Satakunnassa. Viime viikolla todettiin 45 varmistettua influenssa A -tapausta, ja kuluvalla viikolla tapauksia on varmistettu jo 56.

Toistaiseksi erikoissairaanhoitoa on tarvinnut vasta viisi influenssapotilasta, mutta alueen hoivayksiköissä on jo todettu ensimmäiset hoivakotiepidemiat. Tilanteen ennustetaan vaikeutuvan lähiviikkojen aikana.

Samaan aikaan myös RS-virustapaukset ovat lisääntyneet. Tapauksia varmistettiin viime viikolla 18 ja tällä viikolla jo 32. Sairaalahoitoa on toistaiseksi tarvinnut 16 henkilöä, heistä 14 lapsia.

Näiden virusten lisäksi liikkeellä on myös rino- ja enteroviruksia, parainfluenssaa, metapneumovirusta ja kausikoronaa.

Todetut tapaukset ovat pieni osa todellisista tartunnoista, sillä näytteitä otetaan vain sairaala- ja laitospotilaista, riskiryhmiin kuuluvista ja hoitohenkilökunnasta.

Perjantaiaamuna Satasairaalassa osastohoidossa oli yhteensä 19 koronapositiivista potilasta. Kahdella heistä korona oli sairaalahoidon varsinainen syy.

Terveyskeskusten vuodeosastolla oli perjantaiaamuna hoidossa yhteensä 53 koronapositiivista potilasta, joista 20 koronainfektion vuoksi.

Satakunnan hoivayksiköissä tilanne on kohtuullinen, mutta edelleen 26 eri yksikössä on asukkailla tällä hetkellä tiedossa oleva koronainfektio.

Sairaalahoidossa oli perjantaina kaksi RS-viruspotilasta.

Satakunnan koronaohjeistukseen on tulossa luultavasti tammikuun alussa isompia muutoksia, kun kansallisiakin ohjeita päivitetään.

Jo nyt uutena asiana ohjeissa on, että 1.1.2023 lähtien väliaikaisen sairasvakuutuslain muutos päättyy, ja tartuntatautipäivärahaa ei enää koronainfektion perusteella kirjoiteta.

Nykyisessä tilanteessa tälle ei ole tartuntatautilain mukaisia perusteita, eikä epidemian kulkuun pystytä enää eristyspäätöksillä vaikuttamaan.

Työryhmä muistuttaa, että suositusten mukaiset influenssa- ja koronarokotukset suojaavat tehokkaasti vaikealta infektiolta, joten rokotussuoja kannattaa laittaa kuntoon.

Jos tartunta kuitenkin tulee, riskiryhmiin kuuluvien on syytä hakeutua aktiivisesti terveydenhuollon testiin. Jos kuulut riskiryhmään ja sinulla todetaan akuutti koronavirusinfektio tai influenssa, soita numeroon 116 117, jossa arvioidaan onko tarpeen käynnistää varhainen hoito.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut